HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatók forgó platformmal

ferenck 2014.02.07. 11:30

A köralakú forgó platformmal rendelkező 3D nyomtatók jóval nagyobb építőterületet biztosítanak, mint a hagyományos, úgynevezett kartéziánus printerek. Utóbbi elnevezés onnan ered, hogy ezek a szerkezetek az azonos nevű robot elvén alapulnak: a gép a kartéziánus x, y és z koordináták mentén, három lineáris irányban mozog.

A piacon a PiMaker volt az egyik első forgó platformos 3D printer. A szabványos x, y koordinátarendszer helyett polárkoordinátákkal dolgozik. Paraméterezi a síkot, minden pontját egy szög- és egy távolságadattal látja el. Az x-hez, y-hoz és z-hez automatikusan elfogadja a sztenderd G-kódokat, amelyeket szintén automatikusan át is alakít kapcsolódó polárkoordinátákká. Ez teszi lehetővé az elterjedt szoftverek (ReplicatorG, Prontorface, Repetier) használatát. Összehasonlításként: a PiMaker ugyanakkora, mint a MakerBot Cupcake, építőterülete viszont legalább kétszer nagyobb.

polar1.jpg

2013 januárjában egy RepRap-felhasználó (unlimitedbacon) mutatta be Theta nevű kísérleti „poláris” nyomtatóját.

polar2.jpg

Jelenleg több forgó platformos printert fejlesztenek. A Nanyang Egyetem támogatását élvező szingapúri Blacksmith Group, valamint az amerikai Polar Automation is prototípusokon dolgozik, mindkét csoport jól halad. Egyelőre nem lehet tudni, hogy valóban előnyösebbek lesznek-e a kartéziánus térben dolgozó „nagybácsiknál.”

Címkék: nyomtatók innovátorok RepRap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr155716288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása