HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Dokumentumfilm a Maker mozgalomról

ferenck 2013.11.05. 08:30

A 2011 elején bemutatott, azóta legalább 300 rendezvényen, 40 országban vetített Design & Thinking dokumentumfilm alkotói ezúttal a Maker mozgalomról készítenek játékfilm-hosszúságú darabot. A premiert 2014 elejére tervezik, a befejezéshez Kickstarter-kampány keretében igyekeznek anyagi támogatáshoz jutni. A filmben elméletgyártók, vállalatalapítók, tervezők, művészek, „barkácsolók”, a közösségi média ikonikus figurái, többek között Chris Anderson, Tim O’Reilly, Carl Bass mondják el véleményüket a „harmadik ipari forradalom” szinonimájaként emlegetett, 2006 óta nagyszabású éves „seregszemléket” (Maker Faire) tartó, a DIY („csináld magad”) kultúra csúcstechnológiailag „felturbózott” változataként értelmezhető mozgalomról.

A DIY mellett a hackerkultúrával is rokon mozgalom célja minél többféle használati eszköz legyártása házilag. Az online közkinccsé tett tervrajzok és leírások alapján történő gyártáshoz olcsó, könnyen beszerezhető anyagokat és alkatrészeket használnak. Mindez szembemegy azzal a jelenséggel, hogy eszközeink egyre bonyolultabbak, nem látjuk át működésüket, ennélfogva nem is tudjuk megjavítani őket, ráadásul a sokszor dodonai nyelvezeten íródott műszaki rajzok, használati utasítások segítség helyett még jobban elbizonytalanítanak.

maker1.jpg

A garázsokból, internetes fórumokról indult Maker mozgalom ezen a helyzeten igyekszik drasztikusan változtatni. Céljai eléréséhez, az eszközkészítés demokratizálásához, természetesen maximálisan él a jelenlegi high tech adta lehetőségekkel: elektronikával, robotikával, 3D nyomtatással, CNC gépekkel stb. Fontos, hogy egy tárgy tulajdonosa ne csak a gyártók által előre meghatározott módon kezelje azt, hanem valóban rendelkezzen is felette: ha akarja, módosítson rajta, új funkciókat találjon ki hozzá és így tovább.

A mozgalom jóvoltából olyan innovatív koncepciók honosodtak meg a közgondolkodásban, mint például a közösségi támogatás (crowdfunding), digitális gyártás, helyi gyártás, és relatíve régóta használt fogalmak (open source stb.) is új jelentésrétegekkel bővültek. Közben maga a mozgalom is átalakult – immáron nem hobbibarkácsolásról szól, hanem a tervezés és a gyártás egyik internet-kori ökoszisztémájává fejlődött.

Címkék: trendek csináld magad Maker mozgalom

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr465612934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása