HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D printing és szerzői jogok a Gartner szerint

ferenck 2013.10.15. 08:30

A Gartner nemrég készítette el a 3D nyomtatásra vonatkozó előrejelzését, amelyben főként az üzleti lehetőségeket, új piaci szereplők megjelenését és az alkalmazások bővülését vizsgálták. Orlandói szimpóziumukról (október 6-10.) kiadott sajtóközleményükben – más területek (internet of things, intelligens gépek, digitális gazdaság) mellett, „digitális ipari forradalom” néven – a technológia egyéb aspektusairól is említést tettek.

 Szerzői jog, szellemi tulajdon

Elemzőik megállapították, hogy a szerzői jogok terén a 3D nyomtatás következtében 2018-ig mintegy évi 100 milliárd dollár veszteség várható világszerte. 2015 körül lesz esedékes, hogy egy nagy nyugati gyártó valamilyen mainstream-termék 3D nyomtatóval megvalósított eltulajdonítását követően IP-lopás (intellectual property) miatt pert indít. A vétkesek ugyanúgy a nyugati félteke lakosai, mint a kárvallottak, és nem ázsiaiak.  

„A nyomtatók, szkennerek és modellező technológiák csökkenő árai, az egyre jobb lehetőségekkel kombinálva, megkönnyítik az IP-lopást” – vélik az elemzők, akik szerint most kezdődik a fizikai javak előállítását teljesen átalakító „digitális ipari forradalom”, a 3D nyomtatással a „főszerepben.”

ip1.jpg

Bioprinting

Szövetek és szervek nyomtatása, a bioprinting 2016-ra jut el arra a szintre, hogy parázs szabályozási viták alakulnak ki. Szélsőségesek a technológia emberi és nem-emberi célú (azaz gyakorlatilag mindenféle) felhasználásának betiltását is felvethetik.

Kompromisszumos megoldás várható: az amerikai FDA és hasonló szervezetek szigorú előzetes jóváhagyáshoz köthetik a bioprinting, különösen szövetek és szervek orvosi célú hasznosítását. Talán már 2015-ben meghozzák az ezirányú intézkedéseket.

Crowdfunding

Projektek közösségi támogatása (crowdfunding) szintén fontos tényező lesz – 2017-re a 3D nyomtatással készült fogyasztói javak fele legalább 75 százalékos közösségi finanszírozással jön létre.

ip2.jpg

A crowdsourcing hasznosulási lehetőségei bővülnek, az efféle megoldásokkal élő cégek versenyelőnyt fognak élvezni a „tömegekhez” nem forduló vetélytársakkal szemben.

Címkék: trendek szerzői jog crowdfunding Gartner bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr125568247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása