HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Bionikus kar biokompatibilis anyagokból

ferenck 2013.08.13. 11:30

A sci-fi és a cyberpunk irodalom kedvelt motívumai a bonyolult és kifinomult kibernetikus implantátumok. Ezekről a beültetésekről általában fájdalmas és drága műtétekre asszociálunk, csakhogy, ha fájdalommentesek és olcsók lennének, valószínűleg sokan élnének az érzékszervek működését (látást, hallást stb.) „felturbózó” lehetőséggel.

A Tel Aviv Egyetem (TAU) egyik kutatócsoportja olyan eljáráson dolgozik, amely a bionikus karok és más kibernetikus implantátumok számára ideális parányi szenzorokhoz, aktuátorokhoz stb. (mikro-elektromechanikus rendszerekhez, MEMS) biztosítana biokompatibilis összetevőket.

cybernetic.jpg

Ezek a komponensek (például MEMS membránok) hagyományosan szilíciumból készülnek. A TAU kutatók új mikronyomtatási folyamata során viszont nagyon rugalmas, nem mérgező organikus polimer (a francia Arkema/Piezotech vegyipari cég terméke) is felhasználható. A nyomtatott MEMS membránok több szempontból hasznosak: egyrészt gyorsan és olcsón elkészíthetők, másrészt kényelmesebbek, biztonságosabbak, kevesebb energiát fogyasztanak, és mivel nagyságrendekkel rugalmasabbak a hagyományos anyagoknál, az emberi szervezet – a testen és a testben – is jobban „befogadja” őket.

Következő lépésként szinte teljes egészükben organikus polimerből álló, mikro- és nanoméretű funkcionális szenzorok és aktuátorok nyomtatását tervezik.    

„Lego felnőtteknek” – nyilatkozta az egyik kutató, arra utalva, hogy az új megoldás jelentős mértékben kitágítja a lehetőségek körét, sci-fi fantáziákat válthat valóra. A tömeges gyártáshoz azonban egyelőre még nem adottak a technológiai feltételek.

Címkék: innovátorok bioprinting organikus polimer

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr455457978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása