HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Testre szerelt „hangszerek”

ferenck 2013.07.22. 11:30

A montreali McGill Egyetem Input Eszközök és Zenei Interakció Laboratóriumának (IDML) kutatói infokommunikációs technológiákkal és digitális gyártással (lézeres vágással, 3D nyomtatással) az emberi test (McLuhan-féle) kiterjesztéseként értelmezhető – és egyben a testre fel is szerelhető – művégtagszerű „digitális hangszereket” fejlesztettek.

mcgill1.jpg

A fejlesztések három évig tartottak, a tervezők táncosokkal, zenészekkel, zeneszerzőkkel és egy koreográfussal dolgoztak együtt. A meghökkentő hanggeneráló eszközökbe fejlett érzékelőtechnológiát integráltak. Elég masszívaknak tűnnek ahhoz, hogy színpadon is hosszú ideig lehessen használni őket.

A komplex, átlátszó formákat belülről világítják meg, és a legtöbb zenei interfésszel ellentétben kézi vezérléssel és viselhető rendszerként egyaránt funkcionálnak. Utóbbi esetben az előadó mozgását monitorozzák. Mivel könnyen felszerelhetők, és gond nélkül el is távolíthatók, a fejlesztői szándéknak megfelelően, elmossák, képlékenyebbé teszik a test (művész, ember) és a hangszer (alkotóeszköz, gép) közötti határokat.

mcgill2.jpg

A közel harminc szerkezet mindegyike rendelkezik beágyazott szenzorokkal, belső tápegységgel, vezeték nélküli adóvevővel. A beépített eszközök teszik lehetővé, hogy az előadó ellenőrizze, valamint érintéssel és mozgással valós időben alakítani és módosítani is tudja, azaz feldolgozza a zeneszintézis paramétereit.

A hangszerek generálta jelek az IDML csapat által fejlesztett nyílt forráskódú p2p (peer-to-peer) szoftverrendszer közvetítésével „érnek célba” – a szoftverrendszer teremti meg a szenzorikus adatok és a hangszintézis paraméterei közti kapcsolatot.

Címkék: művészet innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr695417500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása