HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Folyékony fém nyomtatása szobahőmérsékleten

ferenck 2013.07.10. 08:30

3D nyomtatáshoz különféle – egyre szélesebb körű – anyagokat használnak: műanyagot, gyantát, fémeket, kerámiákat és így tovább. A legnehezebb és a legtöbb kihívást a fémek jelentik. Nyomtatásuk általában közvetlen lézer-szinterezéssel történik: a lézersugár egymásra rakódó, 20-40 mikronnyi rétegekre olvasztja a fémport.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem három kutatója komoly potenciállal rendelkező újítással állt elő: olyan technológiákat dolgoztak ki, amelyekkel folyékony fémből szobahőmérsékleten hozhatók létre álló háromdimenziós mikroszerkezetek.

fem1.jpg

„Folyékony anyagokból azért nehéz szerkezeteket készíteni, mert gyöngyöződnek. Szerencsére rájöttünk, hogy a gallium és az indium egyik fémötvözete szobahőmérsékleten is reagál a levegőben lévő oxigénre, és folyékony fémszerkezetek formájának megőrzését biztosító, egyfajta bőrt képez” – nyilatkozták a kutatók.       

A gallium és az indium elegyére, a 75 százalék galliumot, 25 százalék indiumot tartalmazó EGaIn eutektikumra fókuszálnak, de véleményük szerint bármely gallium-vegyület megfelel a célnak. Az eutektikumok lényege, hogy létezik egy vagy több olyan összetételük, amelyek a tiszta komponensek olvadáspontjánál alacsonyabb hőmérsékleten olvadnak meg. Az EGaIn szobahőmérsékleten folyékony, fémvezető. Levegő hatására a fém galliumoxidból álló, 1 nanométer széles – közömbösítő hatású – „bőrt” képez.

fem2.jpg

Az egyik eljárással úgy halmoznak egymásra folyékony fémcseppecskéket, mint például narancsokat az áruházakban. A cseppecskék formájukat megőrizve tapadnak egymáshoz, majd egyetlen nagyobb cseppé állnak össze.

Egy másik módszer lényege: a folyékony fémet azért fecskendezik polimer-sablonba, hogy a sablon feloldódását követően speciális fémformák képződjenek.

fem3.jpg

A kutatók formájukat a talajra merőlegesen is megőrző folyékony fémhuzalok készítésére is kitaláltak technikákat.         

A későbbiekben – a technológia továbbfejlesztése mellett – különféle elektronikai alkalmazásokban történő hasznosítására akarnak (a 3D nyomtatást is integráló módszereket) kidolgozni.

Címkék: lézer innovátorok fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr785397954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása