HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtató 3D nyomtatót nyomtat

ferenck 2013.04.11. 08:30

Ray Kurzweil és az exponenciális növekedés

Az amerikai Ray Kurzweil napjaink egyik leghíresebb IT-guruja. A mesterségesintelligencia-kutatástól az elektronikus billentyűs hangszerekig szinte az összes infokommunikációs technológiához hozzájárult valamilyen újítással, találmánnyal: optikai karakterfelismerés, szöveg-beszéd szintézis, beszédfelismerés stb. Az utóbbi években elsősorban a transzhumanizmus és a technológiai szingularitás által inspirált – „beavatatlanoknak” meghökkentő – jövőképeken dolgozik, több könyve jelent meg a témakörben.

Az ő nevéhez köthető az exponenciális növekedés elmélete is: „a technológia történelmének elemzése rámutat arra, hogy a változások exponenciálisak, szemben a jelenleg intuitív-lineáris nézetekkel. Még az exponenciális növekedés is exponenciálisan fog változni.”

kurzweil1.jpg

3D nyomtatók és az önreplikáció

Az általa elképzelt jövőben természetesen a 3D nyomtatás is komoly szerepet tölt be. Mivel a szoftvert fontosabbnak tartja a hardvernél, úgy véli, hogy egy 3D printer ugyan önmagában is érdekes, de még izgalmasabb az a tény, hogy saját alkatrészeit is képes lesz kinyomtatni, tehát létre tud hozni egy másik gépet.

Az önreplikációra képes gépekről egyébként már Neumann János is írt, de az 1940-es, 1950-es években az efféle elképzelések még inkább tudományos-fantasztikumnak tűntek. Később több mesterségesintelligencia-kutató, robotikus, de például a nanotechnológia-úttörő K. Eric Drexler is magáévá tette, továbbfejlesztette a koncepciót.

kurzweil2.jpeg

3D nyomtatás és szingularitás

A 3D nyomtatással kapcsolatban viszont Kurzweil fogalmazta meg először ezt a lehetőséget, hozzáfűzve, hogy a printert nyomtató printer része az exponenciális növekedésnek.

Nem mondta ki, de egyértelműen sugallja, hogy a 3D nyomtatótechnológiák és szolgáltatások fejlődése felgyorsítja a technológiai szingularitáshoz vezető folyamatokat. Utóbbin azt a sci-fi irodalomban és a jövőkutatásban egyre gyakrabban szereplő jövőbeli eseményt értjük, amikor a gépi (mesterséges) intelligencia megjelenése előre nem látható, drámai módon megváltoztatja az összes technológiát, társadalmat.

kurzweil3.jpg

Címkék: trendek tudomány nyomtatás Kurzweil

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr655204607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása