HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Maki

ferenck 2013.02.26. 08:30

Maki kedves, szórakoztató emberformájú (humanoid) robot. A mögötte lévő vállalkozás, az atlantai Hello Robo főprofilja emberi környezetben működő robotok tervezése. Abból az ötletből indultak ki, hogy a gép letölthető, majd 3D nyomtatóval sokszorosítani lehet. A projektben a közeljövő trendjei érvényesülnek: két csúcstechnológia fúziója, crowdsourcing jellegű finanszírozás, ráadásul tipikusan „csináld magad” kezdeményezés.

Az anyagi támogatáshoz az általános lelkesedést követően mostanában kritikákat is kapó Kickstarteren indítottak kampányt. Legalább 30 ezer dollárra lenne szükségük, egyelőre viszont csak a tizede gyűlt össze. (A céget egyébként a többéves szakmai múlttal rendelkező Tim Payne vezeti.)

Az ember-robot interakció (HRI) alkalmazások közé tartozó Makit eleve 3D nyomtatásra tervezték, az első teszteknél több hiba csúszott be, de végül sikerült kinyomtatni. A printeléshez 3 milliméteres ASB szálakat és Rapman 3.2 gépet használtak.

Az alkatrészek egy része nyomtatható, a többi pedig könnyen beszerezhető bolti forgalomban, tehát hobbibarkácsolók és egyetemi műhelyek is gond nélkül próbálkozhatnak. Először a részeket kell külön-külön kiprintelni, majd jön a festés-barkácsolás és végül az összeszerelés.

maki2.JPG

A szerkezet hat aktuátorral (szervomotorral), fedélzeti kontrollerrel működik, vezeték nélküli kapcsolatra képes, USB-s webkamerával rendelkezik, kompatibilis a leggyakrabban használt robotfejlesztő szoftverekkel. A fej, a szemek és a szemöldök mozgása független egymástól.   

A HRI szempontjából fontos magasabb szintű, mesterségesintelligencia-jellegű funkciók (arc- és beszédfelismerés, tárgykövetés stb.) kivitelezéséhez viszont mindenképpen kell egy PC. A robotgyerek számítógépes összeköttetés nélkül ugyan cuki, de felettébb ostoba gépecske maradna.

maki1.jpg

Az oktatásban is hasznosítható.

„A robotok tökéletes oktatási eszközök, mert a gyerekek vonzódnak hozzájuk. A nyomtatástól az összeszerelésig és a végső programozásig, egy-egy iskolai robotikaprogram felkelti az alkalmazott matematika és a tudományok iránti érdeklődést” – áll a Hello Robo közleményében.

Címkék: trendek robot alkalmazások Kickstarter ABS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr855104983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása