HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Az Artec 3D szkennerei megváltoztatják a hollywoodi sminkelést

ferenck 2024.03.18. 08:00

A 3D szkennelés fejlődésével bővülnek az alkalmazási lehetőségek. Az élethűség és a realizmus szabványait átíró technológiát a filmiparban is használják, például az Industrial Light and Magic így alkotta digitálisan újra a két évtizede halott Peter Cushing által játszott Tarkin kormányzót a Rogue One-ban.

A 3D szkennelés és nyomtatás megváltoztatja a sminkelést. A technológia legismertebb hollywoodi képviselője Kazu Hiro az Artec Leoval és Space Spiderrel dolgozik. 3D szkenneléssel kivételes részletességgel jeleníthetők meg arcok, és a lifecasting, egy különleges öntési folyamat során, ellentétben a hagyományos gyakorlattal, a színészek sem érzik kényelmetlenül magukat.

3dnyomtatas_kazu.jpg

Hagyományosan aprólékos háromdimenziós formákat hoznak létre szilikonalapú anyagokból. A módszer ugyan hatékony, a színésznek viszont hosszú ideig kell ücsörögnie, és a fröccsöntő anyagok is okozhatnak kényelmetlenséget.

Hiro a folyamatot leegyszerűsítendő integrálta munkájába az Artec 3D szkennereket. A klasszikus módszerrel ellentétben, ezek a szerkezetek nem érintkeznek közvetlenül az emberi testtel: naprakész technikákkal az arc apró és a test apró részleteit is képesek rögzíteni. Korábban soha nem látott pontosság az eredmény.

Az Artec szkennerekkel jelentősen csökken a szkennelési idő, minden egyes ülés egy-két percig tart. A felgyorsított folyamattal nő a színészek kényelemérzete, a végső változatban pedig egyetlen részletet sem hagynak figyelmen kívül.

A szkennelés után Hiro az Artec Studio szoftverével finomhangolja a rögzített adatokat, optimalizálja a részleteket, pontosságot. A szkeneket az Artec Studioból a ZBrushba exportálva az élő öntvény (lifecast) 3D nyomtatása előtt finomít a modell arcán, fején, más testrészein, majd a nyomaton agyaggal végez szobrászmunkát. A részleteket tökéletesíti az anyaggal.

Az Artec termékeit a FreeDee Printing Solutions forgalmazza Magyarországon.

Címkék: film smink Hollywood 3D szkenner FreeDee 3D szkennelés Artec

Szólj hozzá!

Nyomtatott barakkokkal forradalmasítja a katonai infrastruktúrát az amerikai hadsereg

ferenck 2024.03.14. 08:00

A texasi El Paso Fort Bliss katonai bázisa a jövőt előrevetítő különleges létesítmény. Kivitelezéséhez innovatív 3D nyomtatás-megoldásokat (technológiát, anyagokat) használtak.

A printelt barakkok a jövő alapjai. Komoly előrelépést jelentenek, mivel egyrészt javítják a lakók életfeltételeit, jobb körülmények között tölthetik napjaikat, másrészt, jelzik a hadsereg fenntartható építőipari megoldások iránti elkötelezettségét.

3dnyomtatas_barakk.jpg

Egy-egy barakk maximum hetvenkét katonának ad otthont, és komoly átalakulást, higiénikusabb életvitelt jelentenek a klasszikus változatokhoz képest. E szempontokat figyelembe véve, a tervezők penészálló anyagokban gondolkoztak, a kivitelezés is azokkal történt, és a kialakításnál az energiahatékonyságra gondoltak. Mindezt a katonák jólétének és kényelmének növelése miatt tették.

A Védelmi Minisztérium 2022-ben bólintott rá a projektre, és a tervek szerint nyáron fejezik be. Fort Bliss paradigmaváltásnak tűnik, és az építészeti hatékonyság, tartósság, költségtakarékosság szabványává válhat. Hosszútávú kihívásokra adhat választ.

3dnyomtatas_barakk0.jpg

Az épületnyomtatásban vezető vállalkozásnak számító, austini (Texas) ICON volt a kivitelező. A barakkok a cég nagyon erős Lavacrete betonjából készültek: a matéria ritkaságszámba menően tartós, ellenáll az időjárás szeszélyeinek és energiahatékony.

A klasszikus építőipari módszerekkel összehasonlítva, a 3D nyomtatás gyorsabb és olcsóbb. Ezek az előnyök miatt jelentheti a katonai és a polgári építkezés jövőjét. Alacsonyabbak a munkaköltségek, rövidebb a tervezési idő, hamarabb valósulnak meg a tervek.

A penészálló anyagok kutatásához tavaly többezer katona vett részt építészeti tréningeken, kétezernél több penészes épületet vizsgáltak. A kivizsgálások után kiemelték, mennyire fontos a higiéniai feltételek növelése.

A katonai innovációt jelképező barakkok a nyugati félteke legnagyobb printelt szerkezetei.

Címkék: építőipar anyagtudomány épületnyomtatás nyomtatóanyagok katonai alkalmazások

Szólj hozzá!

Csökkentek a 3D Systems bevételei

ferenck 2024.03.13. 08:00

A 3D nyomtatás egyik vezető nagyvállalata, a 3D Systems 2023 negyedik negyedéves bevétele 13,5 százalékkal csökkent a 2022-es év ugyanezen hónapjaihoz képest. A csökkenést a fogászati kiesésekkel és a késedelmes vevői beruházások miatt visszaesett nyomtatóeladásokkal magyarázzák.

Mindez az éves bevételek csökkenését is jelenti, 2022-vel összehasonlítva, a jelentősnek tekinthető 9,3 százalékkal kisebb összegről, a 2022-es 538031 dollár után 488069-ről van szó.

3dnyomtatas_3dsystems_8.jpg

A lassuló fogászati eladások a korábbi ügyfél Align Technology-hoz köthetők, amely a Cubicure felvásárlásával immáron saját nyomtatóvállalattal rendelkezik. Mindkét cég kijelentette, hogy az akvizíció nem fogja befolyásolni együttműködésüket, ám a 3D Systems szakterületi eladásai ennek ellenére tetemes 39 százalékkal estek.

Jeffrey Graves, a 3D Systems elnök-vezérigazgatója a folyamatos makrogazdasági és geopolitikai volatilitás miatti masszív „ellenszéllel” magyarázza a negyedik negyedév negatív számait. A harmadik negyedévet követően számítottak az egész évet befolyásoló esésre. Ugyanakkor a fogyasztói visszajelzések alapján inkább időszakos piaci problémának tekinti a csökkenést, és nem permanens trendnek, mert a technológia változatlanul terjed, mivel egyre többen használnak 3D nyomtatót.

Más számaik kedvezőbbek, a 2023-as 40,7 százalékos bruttó haszonkulcs majdnem egyszázalékos növekedés a 2022-es 39,8 százalékhoz képest, más számszerűsítésben pedig 41,1 százalék volt az egy évvel korábbi 39,8 százalék után.

Az Egészségügyi Megoldások bevétele 18,3, az Ipari Megoldásoké 0,8 százalékkal esett. Az elnök-vezérigazgató összességében a fogászati termékekkel magyarázza a negatív számokat. A 2021-es csúcshoz képest az ezirányú bevételek közel a felükre zsugorodtak.

Kiadáscsökkentés, nagyobb hatékonyság, fenntartható profitabilitás lehet a megoldás. 2024 eddig eltelt két hónapjában már érzékelték a hatékonyság növekedését, és bizakodnak, hogy a tendencia az egész évet meg fogja majd határozni.

Címkék: cégek fogászat 3D Systems

Szólj hozzá!

Nyomtatott drónon kövesse Verstappent!

ferenck 2024.03.12. 08:00

A csúcstechnológiák megváltoztatták az egész világot, és törvényszerűen az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó terület, a sport mindig az elsők között reagál az új technikai megoldásokra, legyen szó például mesterséges intelligenciáról, 3D nyomtatásról vagy drónokról, robotokról.

Az autóversenyzés népszerűsége lényegében csak a labdarúgáséval mérhető, és a focihoz hasonlóan, a Forma 1 sem lesz már olyan, mint amilyennek megismertük hosszú évekkel ezelőtt. Jármű, ruházat, közvetítés szintjén folyamatosan kísérleteznek a minél komplexebb élménnyel, hogy a néző majdnem úgy élje át az adott futamot, mintha ő ülne a kocsiban.

3dnyomtatas_dronformaegy.jpg

A holland Dutch Drone Gods (Holland Drónistenek) különleges drónt nyomtatott a versenyhez. A gép 350 km/h sebességgel képes repülni, tartani a tempót, és egy teljes körön keresztül követni majd Max Verstappen teljesen új Red Bull Racing RB20 versenyautóját a július 5. és 7. között Silverstone-ban sorra kerülő Brit Grand Prix-n.

A világ első, megszakítás nélküli FPV (első személyű nézet) felvételét kézzel irányított, egyedi építésű drón rögzítette. Kifejezetten arra a kihívásra tervezték, hogy 300 km/h sebesség felett is lépést tartson a versenyautóval. A Red Bullnak és a holland cégnek több mint egy évig tartott a drón megalkotása.

A szerkezet kétszer gyorsabban tud felgyorsulni, mint egy Forma 1 versenyautó; mindössze négy másodperc alatt éri el a 300 km/h-t a 350 km/h feletti végsebességgel.

A kivitelezésben rengeteget segített a Red Bull Fejlett Technológiák csoportjának az additív gyártásra is kiterjedő szakmai tapasztalata és tudása. Ők az Oracle Red Bull Racing Formula 1 remek munkát végző, a Liam Lawson, illetve David Coulthard által vezetett RB8 és RB19 autók mögött álló mérnökcsoportja.

Címkék: sport autóverseny drónok

Szólj hozzá!

3D nyomtatólabor nyílt egy indiai kórházban

ferenck 2024.03.11. 08:00

A 3D nyomtatás nagyon gyorsan és világszerte elterjedt az egészségügyben. A folyamatnak nincs vége, sőt, az adaptáció a korábbinál is tempósabbá vált. Művégtagokkal kezdték, más implantátumokkal folytatták, printelnek gyógyszert, sok a bionyomtatás-megoldás, például szövetekkel kísérleteznek, műtéteket készítenek elő a technológiával.

Kórházakban gyakran élnek a 3DP adta lehetőségekkel, több csúcslétesítményben működik nyomtatólabor. Számos alkalmazáshoz használják, például sebész beavatkozások időhosszát és pontosságát optimalizálják vele.

3dnyomtatas_mumbai_korhaz0.jpg

Legutóbb az indiai Mumbai Nanavati Max Super Speciality kórházban nyílt 3DP labor. A létesítmény több szakterülethez (kardiológia, neurológia, ortopédia, onkológia) kínál megoldásokat. A 3D nyomtatástól szuperpontos műtéteket várnak.

A laborban két csúcsteljesítményű printer dolgozik, főként csontmodelleket készítenek vele. Az onkológia a kitüntetett terület, azon belül a csontrák. A nyomatokkal könnyebb tanulmányozni az anatómiát, patológiát. Vágási útmutatók is készíthetők velük, leegyszerűsítik csontrák-műtétek tervezését, pontosítják a kivitelezést.

3dnyomtatas_mumbai_korhaz.jpg

Ezek az útmutatók nélkülözhetetlenek a sebészetben, a sebészt támogatják, „vezetik” műtét közben. A csontmodelleket és a vágási útmutatókat biomérnökök kivitelezik. Korábban két hétig, most huszonnégy-negyvennyolc óráig tart a gyártásuk.

A rákgyógyászatban minden nap számít, a gyorsaság életeket menthet, pénzt spórol meg. Nyílt forrású szoftverekkel, és házon belüli erőforrásokkal a legfejlettebb technológiák is olcsóbbak.

A csontot leszkennelik, a 3D modellek tervezése virtuális, aztán elkészülnek a vágásokhoz szükséges útmutatók. Tökéletesen illeszkednek a beteg csontszerkezetéhez, míg a sebésznek hajszálpontos utasításokat adnak meg.

A rákos részek pontosabban lokolizálhatók, egyszerűbben vághatók ki úgy, hogy az egészséges szövetek megmaradjanak. Mindent személyre lehet szabi, amivel szintén javul a beteg életminősége.

Címkék: rákkutatás egészségügy sebészet India

Szólj hozzá!

A Boeing szponzorálja az Űralapítvány 3D nyomtatás űrműhelyét

ferenck 2024.03.08. 09:00

A Boeing anyagilag támogatja a nonprofit és a globális űrokoszisztéma szereplőinek információkat, oktatást, együttműködéseket szolgáltató/kínáló Űralapítvány Discovery Központ új Additív Gyártás Űrlaborját. A központ újtípusú, immerzív oktatási laboratórium, diákokat, tanárokat, iparági szereplőket vár majd a világ minden tájáról.

A hetvenhét négyzetméter alapterületű labort azért tervezik, hogy forradalmasítsa a tanulást, különleges élményekkel gazdagítsa a látogatókat, interaktív digitális tevékenységgel és csúcstechnológiákkal erősítse a globális szintű együttműködést. A Colorado állambeli majdani labor additív gyártóiparra fókuszáló megjelenítői bemutatják a gyártó- és az űripart erősen befolyásoló technológiát.

3dnyomtatas_boeing_spacelab.jpg

A Boeing oktatás iránti elkötelezettsége rímel a Discovery Központ küldetésével, amelynek a vezetősége rendkívül hálás a repülőgyártó nagyvállalatnak. A partnerség nem ér véget a központtal, utána is együtt fognak dolgozni, inspirálni az űrinnovátorok következő generációját.

A világűr nemcsak felfedezésekről és nemzetvédelemről, vagy kizárólag a jövőről szól, ez már az „itt és most”, a diákoknak pedig a központban elsajátítható adottságukra van szükségük, hogy megfeleljenek a mának és a holnapnak - magyarázza Kay Sears, a Boeing Space alelnöke.

A fejlett légi és űrjárművek gyártásában élenjáró Boeing számos alkalommal használ 3D nyomtatókat műholdakhoz, de a technológiát a kereskedelmi, a civil és a kormányzati szférában is népszerűsíti, és az emberi űrutazásokat is minél közelebb akarja hozni. Mindenképpen az élbolyban kívánnak maradni, vagy jobbat elérni.

Ráadásul most „helyzet” is van, mert nincs elegendő képzett szakember. A Boeing többek között azért szorgalmazza az együttműködéseket, hogy orvosolják ezt a problémát is.

A laboratóriumot szinte észrevétlenül hozzák közös nevezőre a Discovery Központ más élményforrásaival, és a komplett tanulási környezetet is jócskán feljavítják vele.

Címkék: oktatás gyártás űripar Boeing

Szólj hozzá!

Légmentes kosárlabda a piacon és hamarosan az NBA-ben

ferenck 2024.03.07. 08:00

A 3D nyomtatás fogyasztói szektorban történő terjedése új lendületet kapott, és a trendet leginkább a kereskedelmi forgalomban megvásárolható, részben vagy teljes egészében printelt sporttermékek szemléltetik.

Az amerikai Wilson Sporting Goods Co. sportszergyártó a Nexa3D-vel összefogva 3D nyomtatott-fröccsöntött hibridtechnológiás szerszámok prototípusát dolgozta ki ifjúsági szintű baseball-ütőmarkolathoz. Az NXE400 műgyanta-printert használták hozzá, a technológia jobb terveket, nagyobb kutatási-fejlesztési szabadságot biztosított nekik, és gyorsabb munkát tudnak végezni vele.

3dnyomtatas_basketball0.jpg

A japán Designer életmód-golfmárka titánból nyomtatott golfütő-fejet. A Farsoon Technologies fémnyomtatóival dolgoztak, a fejek nagyon erősek, viszont – kihasználva a 3D nyomtatás adta lehetőségeket – pehelykönnyűek.

 

3dnyomtatas_basketball1.jpg

A Jack Wolfskin különleges túrahátizsák (3D Prelight Rise Backpack) részeit printelte újrahasznosított anyagokból. A munkában a műanyagspecialista Oechsler és a 3DP egyik innovátora, a Carbon is részt vett.

A Wilson nemrég jelentette be, hogy február tizenhatodikán elkezdte árusítani nyomtatott légmentes kosárlabdáját, a Wilson Airless Gen1-t. A prototípust tavaly mutatták be, az ár elég borsos, 2500 dollár, igaz, a labdák korlátozott példányszámban vásárolhatók meg.

3dnyomtatas_basketball.jpg

A fejlesztésben a 3D-tervezésspecialista General Lattice, a nyomtatógyártó EOS, az utómunkálatok specialistája, a DyeMansion és termékbemutató-központként, a kaliforniai SNL Creative is részt vett.

A kosárlabdával bármikor játszhatók meccsek, abszolút működik; tömegben, méretben és lepattanásban egyaránt megfelel az NBA labdák teljesítményére vonatkozó előírásainak.

Címkék: sport lkosárlabda

Szólj hozzá!

Foghelyreállítások sorozatgyártásban

ferenck 2024.03.06. 08:00

Egy friss előrejelzés alapján a 3D nyomtatás 2024-ben továbbra is fontos szerepet játszik a fogászatban, a területen változatlanul terjed és népszerű az egyedi megoldásokat, a személyre szabást a korábbi eljárásoknál jobban támogató technológia. A szakemberek formák közvetett gyártásáról eszközök és készülékek közvetlen gyártására állnak át.

A 2023-as Formnexten az Axtra3D, az Oqton és a 3D Systems a fogászati laboratóriumok komplex követelményrendszerének megfelelő új megoldást mutatott be. Az együttműködés során az Axtra3D Lumia XI printerét és Hibrid fotoszintézis és TruLayer technológiáit, az Oqton mesterségesintelligencia-alapú automatizációját és a 3D Systems NextDent anyagait hozták sikeresen közös nevezőre.

3dnyomtatas_fog_4.jpg

Az eredmény az ipari szabványok javulását jelenti, jobb a felületek minősége, teljesítményük, karbantartásuk és az anyagok is, plusz könnyebben is használhatók laboratóriumokban.

A Stratasys bejelentette professzionális többanyagos (multi-material) DentaJet printersorozatát. Célja a technológia még szélesebb körű globális alkalmazása. Első darabja a J3 DentaJetet be is vezették tavaly, a beszámolók szerint nagyon pontos, több alkalmazásra használható, optimalizálja a teljes gyártási folyamat hatékonyságát.

A világ egyik leginnovatívabb szakműhelye, a bostoni Fejlett Fogászati Technológiák laboratórium vásárolt is J3 DentaJet rendszert, saját koronát és hidat, valamint kivehető és implantátum-modelleket gyárt rajta. A francia IdentM szintén használja a gépet, napi húsz órát dolgozik, havi ezer nyomat készül rajta.

Az osztrák 3D kerámianyomtató Lithoz hamarosan bemutatja újabb lítium-diszilikát anyagát, egy port, amellyel páciens-specifikus, természetesen kinéző, kizárólag kerámiából álló darabok gyárthatók sorozatban. A vállalat fogászati helyreállító munkák gyártásához ideális litográfia-alapú kerámiagyártás (LCM) folyamatát szintén bemutatja.

Címkék: fogászat kerámia implantátumok Stratasys 3D Systems Lithoz

Szólj hozzá!

Új utófeldolgozó rendszerek műgyanta eltávolításához

ferenck 2024.03.05. 08:00

A New York állambeli buffalói PostProcess Technologies, mint neve is elárulja, utófeldolgozással foglalkozik, az additív gyártás automatizált utófeldolgozó megoldásaival a terület egyik úttörőjének számít.

Nemrég két újabb termékkel bővült a cég portfoliója: a DEMI X 520 Műgyanta eltávolításhoz és a DEMI X 520 Fogászati műgyanta eltávolításhoz egyaránt kivételesen hatékony, fenntartható és könnyen kezelhető technológia.

3dnyomtatas_utofeldolgozas_5.jpg

Intelligens szoftverekkel, robusztus hardveropciókkal és speciálisan kialakított vegytani sajátosságaival a rendszerek a nyomatokon maradt felesleges műgyantát IPA (izopropil alkohol, azaz izopropanol) mentesen távolítják el. A folyamatot szinte a lehetőségek határáig optimalizálják velük.

A rendszerek egyszerű, egyedire kialakított és komplex utófeldolgozás élményt garantálnak. A munkafolyamat automatizálását szoftver végzi, mindig az adott alkalmazáshoz igazítja, hogy szinte észrevétlenül, eredményesen és hibamentesen valósuljon meg. Minimumra csökken a sérülés, törés kockázata, javul a végtermék minősége.

A munkába (mindkét új megoldás esetében) az áramlást szabályozó axiális áramlású keverőrendszer és automatikus emelőrendszer is besegít. A műveleteket áramvonalasítják, és garantálják, hogy a rendszer kezelőjének ne vagy csak minimálisan kelljen beavatkoznia.

A fogászatban hosszú ideje iparági szakértőnek számító, szintén buffalói Great Lakes Dental Technologies már tesztelte az újgenerációs rendszereket, és személyesen győződhettek meg az IPA nélküli munka eredményességéről. Az utófeldolgozó rendszerrel sok időt és erőforrást sikerült megspórolniuk, és munkáik így az ügyfelek igényeinek is jobban megfelelnek.

A PostProcess Technologies elkötelezett a folyamatos innováció, az automatizációval sokáig nehézkes folyamatok széleskörű optimalizálása mellett, és a jövőben további hasonló termékekre számíthatunk.

Címkék: automatizálás műgyanta utófeldolgozás

Szólj hozzá!

Ötmilliárd dolláros az éves polimerpiac

ferenck 2024.03.04. 08:00

A globális additív gyártás egyik vezető piacelemző vállalata, a VoxelMatters Research új beszámolót tett közzé a polimeralapú 3D nyomtatás piacáról. A Polymer AM Market 2023 anyagot 2023-ben állították össze, így teljes egészében a 2022-es évet elemezték.

Kiderült, hogy a polimeres 3DP-hardver, anyagok és szolgáltatások 2022-ben 5,6 milliárd dollár bevételt generáltak, és 2021-hez képest tizenkilenc százalékos volt a növekedés. Előrejelzésük alapján 2032-ben 45 milliárdos lesz az alapszintű polimer AM-piac, ami évi átlagban 23,3 százalékos növekedést tételez fel.

3dnyomtatas_elorejelzes_2.jpg

Az új adatok megerősítik a korábbi kiadás növekedési prognózisát: a polimeralapú AM mindhárom központi szegmense évente több mint egymilliárd dollárt generál. A számok szignifikánsak, mert a növekedés a nyomatok és a szériák mennyiségére is vonatkozik.

Szintén a korábbi kiadással összehasonlítva, az átlagos éves növekedési ütemen (CAGR) pontosítottak. A hardver-eladások lassulása miatt az előrejelzésben valamelyest csökkentettek a mértéken, míg a szolgáltatások által generált bevételeket növelték. A változás a piacra belépő új cégeknek, a szolgáltatásokat kínáló vállalatok fokozottabb szerepének tudható be.

Egyébként mindegyek szegmens növekedése hasonló, 22,5-23,8 százalék közötti ütemű lesz a következő tíz évben. Az új elemzésben a szolgáltatási szegmens kilátásai a legmeggyőzőbbek.

2022-ben az ipari, a gépjármű, a fogyasztói és a fogászati szektor járult legszignifikánsabb mértékben hozzá a polimer AM összesített globális bevételeihez. A négy terület a piac közel felét, 48 százalékát adta. 2032-ben még fontosabb, kb. 50 százalékos lesz a szerepük.

Régiók tekintetében Észak-Amerika most és 2032-ben is az első, 2032-re 2,3 milliárdból 16,6 milliárdos piaccá válik, az EMEA (Európa, Közép-Kelet, Afrika) bevételei 1,8 milliárdról 15,8-ra, az Ázsia-Csendes-óceán térségé 1,4 milliárdról 12,4 milliárdra ugranak.

Címkék: trendek jövő üzlet ipar polimer

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása