HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kézzel festett szobrok virtuális valósággal és 3D nyomtatással válnak fizikai valósággá

ferenck 2024.02.23. 08:00

Előbb a számítógépes technológiák, majd a digitális gyártás, a 3D nyomtatás vált egyre több művész eszköztárának részévé. Az ecsetet billentyűzetre, érintőképernyőre, a vésőt és kalapácsot 3D printerre cserélték, és mind jobban kiaknázzák a csúcstechnológiák adta lehetőségeket.

A holland Niels Salventius legutoljára a Zara divatmárkával dolgozott együtt egy kollekción. Néhány héttel korábban pedig videót posztolt arról, hogyan használja az Oculus Quest virtuálisvalóság-headsetet, hogy az eszközzel alakítson ki speciális vonalvezetésén alapuló székgyűjteményt. A kézi kontrollerrel dolgozva, valósidőben bontakozott ki az absztrakt forma.

3dnyomtatas_salventius.jpg

A munkafolyamatot látva, egyértelművé vált, hogy a pontos kivitelezés csak 3D nyomtatással valósítható meg, néhány prototípust ki is nyomtatott már.

„A 3D nyomtatással kombinált VR fő vonzereje, hogy kézzel rajzolt szobrokat készíthetek. Nem gondolom, hogy bármely más technika lehetővé tenné ezt” – nyilatkozta a művész.

3dnyomtatas_salventius0.jpg

A határokat feszegető alkotók közös kihívása, hogy ha munkájuk túl absztrakt, gyakran megvalósíthatatlan. Salventius hasonló problémákkal szembesült. Több 3D nyomtatás-szolgáltató nem tudta kinyomtatni a terveit, de aztán a sztereolitográfiával dolgozó Shapeways Eindhovenben minden gond nélkül megoldotta a kisebbek printelését.

3dnyomtatas_salventius1.jpg

Instagram-követőitől kérte, hogy segítsenek a székeket eredeti méretben kinyomtatni. Végül a digitálisgyártás-szolgáltatásokat kínáló olasz ArchiMED egyik szakembere végezte el a munkát.

A művészvilág elfogadta és használja is a 3DP egyik érdekes elemét: tervezés közben pontos hibák készíthetők. Amikor Salventius székeket alkot, a pillanat hevében, egyetlen mozdulattal teszi, így pedig sok lehetőség nyílik a hibázásra. Bevallása szerint szereti is, ha elszúr valamit, sokszor úgy is hagyja, maradnak a végső darabon. Ezzel a megközelítéssel még hangsúlyosabb a székek organikus, „szabadon hömpölygő” természete.

Címkék: művészet virtuális valóság szobrászat sztereolitográfia Shapeways

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9818320779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása