HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Arcimplantátum 3D nyomtatással

ferenck 2024.01.19. 08:00

A Chennai Indiai Technológiai Intézet kutatói és a helyi fogsebészek által alapított ZorioX Innovációs labor fémnyomtatással arcimplantátumokat készített feketegomba-betegségben szenvedő betegek számára. A betegség Covid-19-es, AIDS-es és más kóroktól szenvedők esetében különösen súlyos lehet.

A Covid utáni időkben mintegy hatvanezer személyt regisztráltak feketegomba-megbetegedéssel. A gomba megtámadja az arcszöveteket, nekrózist és eltorzulást okozva. Súlyos esetekben orr-, szem- vagy teljes arcvesztés a következmény. A fontos testrészek elveszítése befolyásolja a légzési, étkezési és kommunikációs képességeket.

3dnyomtatas_arcimplant_1.jpg

A mukormikózis néven is ismert baj komoly aggodalommal tölti el az indiai egészségügyi dolgozókat. Az arcjegyek elvesztése a pácienseket mentálisan és emocionálisan is nagyon megviseli. Az archelyreállítás iránti igény jelentősen megnőtt.

A rekonstruáló sebészet működő megoldásnak tűnik. Változatos technológiákkal, például bőrgraftokkal, szövettágítással és mikrovaszkuláris sebészettel dolgoznak. Helyreállítják a betegek arcszerkezetét és az arc funkcióit, segítve őket, hogy visszatérjenek megszokott napi rutinjaikhoz, hogy újból normális életet éljenek. Ezek a speciális megoldásoknak az előállítása azonban költséges, szegényebbek sajnos nem is férnek hozzájuk.

Itt jött képbe a 3D nyomtatás. Költséghatékonyabb, kisebb mennyiség előállítására alkalmasabb, és a technológiát már eddig is sikeresen alkalmazták implantátumok készítésére. Az indiai kutatók rozsdamentes acéllal és más fémekkel, ötvözetekkel dolgoztak.

Ötven implantot már beültettek kezdve a gyengébb egészségi állapotban lévő páciensekkel.

Címkék: orvosi sebészet implantátum fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8218294625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása