HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Világpremier: szemátültetés 3D nyomtatással

ferenck 2023.12.28. 08:00

Az Egyesült Államokban idén végezték el az első olyan gerinc-implantátum műtétet a világon, amelyhez 3D nyomtatást, az Evonik bioanyagát, egy teljesen összekapcsolt porózus poliéter-éter-ketont (PEEK) használták. Az anyag megfelel a szigorú sebészeti implantációs szabványoknak; biokompatibilitás, bioaktivitás és a röntgensugár-átlátszóság szempontjából is különlegesen jó matéria.

A Claudius Regaud Intézet és a Toulouse-i Egyetemi Kórház orvosai az alkaron két hónapig növesztett 3D bionyomtatott implantátummal végeztek orr-átültetést. A beteg 2013-ban rák miatt vesztette el orra egy részét, és az utána következő beavatkozások sikertelennek bizonyultak. Az implantot mikrosebészeti műtéttel szedték le az alkarról, majd sikeresen az arcra ültették.

3dnyomtatas_szematultetes.jpg

A 3D nyomtatás egyik leginnovatívabb vállalata, a belga Materialise fontos szerepet játszott a világ első, május 27-én, egy New Yorki kórházban végzett szemátültetésében.

A műtét egyik különlegessége a 3D technológiák integrálása volt. A Materialise és a Johnson & Johnson ortopédiai vállalata, a Depuy Synthes a műtét előtti tervezéshez és magához a műtéthez is fejlett technológiákat használt, sebészeti integrálásuk nélkül nem biztos, hogy sikeres lett volna a beavatkozás.

Első alkalommal fecskendeztek felnőtt őssejteket transzplantáció közben a látóidegbe, hogy az idegek regenerálódása hatékonyabb legyen. Az orvosok azért választották a CD34-pozitív őssejteket, mert képesek pótolni a sérült sejteket, és neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkeznek.

A beteget 2021 júniusában nagyon súlyos áramütés érte, és a műtétnél a teljes szemátültetés mellett részleges arcátültetést is végeztek. Az újraélesztési opciókat igyekeztek maximálisan kiaknázni, de a sérülések súlyossága, például a bal szem elvesztése miatt nagyon nehéz dolguk volt.

Kevés ideig, csak három hónapot kellett donorra várniuk, és az innovatív technológiák használata, mint az őssejtek befecskendezése mérföldkő a transzplantációk történetében. A donor szemét a donor csontvelőjéből származó felnőtt őssejtekkel kombinálták össze, hogy az arc és a szem helyreállítása eredményesebb legyen.

Az átültetett szemgolyó ép, a szem egészséges, a retinába közvetlenül áramlik a vér. A hosszútávú eredmény azonban megjósolhatatlan, mert nem tudni, hogyan regenerálódnak az idegek, nem lesz-e kilöködés, és a retinális véráramlás is bizonytalan.

Címkék: orvosi implantátum Materialise

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr418271887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása