HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtarás repülés közben

ferenck 2023.07.25. 08:00

Az amerikai hadsereg évek óta foglalkozik a 3D nyomtatással, egyre több projektben alkalmazzák a technológiát. Használták már tengeralattjáró készítéséhez, hajón nyomtattak fogakat haditengerészeknek stb.

Legutóbb az Additív Gyártás Kutatási és Oktatási Konzorcium (CAMRE) és a hadsereg más innovációs egységei a Tengerészgyalogság egyik repülőgépén printeltek – ez volt az első alkalom, hogy légi járművön, repülés közben használták a technológiát.

3dnyomtatas_marins.jpg

A kaliforniai Tengerészeti Posztgraduális Iskolán (NPS) szintén évek óta folyamatosan próbálják átlépni a 3D nyomtatás katonai alkalmazásainak határát. Az amerikai hadi apparátusban eleve náluk kísérleteztek először az additív gyártással, a tengerészet és a haditengerészet számára ők fejlesztették az első alkalmazásokat, tehát így az sem meglepő, hogy a legfrissebb újítások is az iskola nevéhez fűződnek. A repülőn történt nyomtatást is ők kezdeményezték, amellyel azt akarták újfent bizonyítani, hogy a 3D nyomtatás milyen szinten segíthet az USA hadserege által használt technológiák megújításában, forradalmasításában.

Egyértelmű, hogy az amerikai hadsereg miért szimpatizál a 3D nyomtatással. A technika rugalmassága és gyorsasága hozzájárul az egységek harckészségének növeléséhez, ami olyan esetekben a legfontosabb, ha nagyon hamar kell reagálni. Például robotrajok és orvosi eszközök esetében különösen fontos a gyorsaság.

A repülőn is egészségügyi céllal printeltek – gipszet, amelyhez egy tengerészgyalogos karjáról készült 3D szkeneket használtak. A szkenekből generatív tervezőszoftverrel lett tervrajz, majd jöhetett a print. A repülőgép közben többféle repülési módot tesztelt.

A printer neve Advanced Manufacturing Operational System (AMOS), a Tengerészeti Információs Hadviselés Központ (NIWC) mérnöke, Spencer Koroloy fejlesztette San Diegóban. A gép minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyre „menet közben”, hadi tevékenységek helyszínén szükség lehet.

A CAMRE vezetősége a repülés közbeni nyomtatás kapcsán elmondta, hogy még csak a felszínt kapirgálják, de ha egy repülőgép fedélzetén több tucat printert modulárisan telepítenek, olyan mennyiségű nyomat készülhet mobil gyártással, amit még soha nem láttunk.

Címkék: nyomtatók katonai alkalmazások

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6918175317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása