HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kiemelkedő minőségű üveg nanoszintű nyomtatása

ferenck 2023.06.13. 08:00

Az ultraprecíz optika és a mikroelektronika kombinációjával újgenerációs technológiák jelenhetnek meg az egészségügyben, a navigációban, a távérzékelésben és mást területeken. Optikai csúcsminőségű üvegek hagyományos gyártómódszerei viszont nagyon magas hőmérsékleten végzett szinterezéssel járnak együtt, amely az anyagok károsodását okozhatja.

Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem (UCI) kutatóinak új munkája lehet a megoldás. (A fejlesztésben a Karlsruhei Technológiai Intézet is részt vett.)

3dnyomtatas_uveg_2.jpg

Optikai minőségű üvegek alacsonyabb – de azért annyira nem alacsony – hőmérsékleten történő nyomtatásához dolgoztak ki eredményes eljárást, megnyitva a kaput a nagy felbontású, látható fényes, nanorészecskés mikroelektronikus rendszerek, az „on-chip” gyártás felé. Szinte minden 650 Celsius-fokot tűrő chip esetében lehetségessé válik kiváló minőségű, tiszta üvegből álló mikro- és nanoszerkezetek nyomtatása közvetlenül a chipen.

Két fotonos polimerizáló 3D nyomtatással dolgoztak. A módszert korábban főként műanyagalapú szerkezetek létrehozására használták, nyomtatóbarát polimeres gyantákkal. Az optikai anyagokkal, például szilíciumdioxid üvegekkel való nyomtatáshoz a nanorészecskéket 1100 Celsius-foknál magasabb hőmérsékleten kellett szinterezni. Ez a hőmérséklet elég meleg az anyagok cseppfolyósodás nélküli összeragadásához, viszont túl meleg ahhoz, hogy félvezető chipekre rakódjanak le.

A kutatók folyékony gyantát használtak üvegklasztereket tartalmazó, csak néhány atomból álló POSS (poliéderes oligomer szilszeszkvioxán) molekulák körül. A gördülékeny nyomtatás érdekében, a POSS-t más organikus molekulákkal keverték össze. Az így keletkezett térhálósított – „üveg előtti” – polimer nanoszerkezetet 650 Celsius-fokra melegítették fel, és a szerves komponensek leválasztásával, üveg nanoszerkezeteket kaptak.

A valaha elért legnagyobb felbontású, 97 nanométeres üveg vegyileg teljesen tiszta, minősége optikai szint.

A technika továbbfinomítható, hogy szilíciumdioxid mellett más anyagokat is lehessen használni.

Címkék: üveg elektronika optika nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7718143054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása