HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott buszmegálló Kínában

ferenck 2018.01.03. 08:30

A Sanghaj agglomerációjához tartozó Fenjing beírta nevét a 3D nyomtatás történetébe: a városban nyílt meg a világ első printelt buszmegállója. A helyi 4-es járat utasait kiszolgáló különös szerkezet tudomány, technológia és természet egyedi kombinációja.

Az alkotás a kínai „szcéna” egyik meghatározó szereplőjének számító WinSun Construction Technologies munkája. A designnal és dekorációval is foglalkozó építőipari vállalat nevéhez fűződnek többek között a híres sanghaji nyomtatott házak (2014). Sok építőanyag-szabadalmuk (üvegrostokkal megerősített gipsz, cement stb.) van, munkáikhoz általában újrahasznosított építkezési és ipari hulladékot, valamint salakot használnak. A 4800 dolláros, 200 négyzetméteres házakat gigantikus méretű gépekkel hozták létre.

3dnyomtatas_buszmegallo.jpg

2015 elején jelentették be, hogy Sanghajban elkészültek a világ akkor legmagasabb – ötemeletes – nyomtatott lakóházával, valamint az első nyomtatott villával. Az ezer négyzetméteres villa külső és belső díszítését szintén 3D nyomtatótechnológiával kivitelezték.

Később Dubaiban és Szaúd-Arábiában is bekapcsolódtak projektekbe, és a világ egyik legfontosabb 3DP vállalatává fejlődtek. Elmondásuk alapján egy 9,5x40x6 méteres ház nem egész egy nap alatt 5 ezer dollárért felépíthető. Az egyedi összetevőket a cég műhelyeiben készítik el, teherautók szállítják az építkezés helyszínére, ahol acél és más anyagok felhasználásával összeszerelik őket.

3dnyomtatas_buszmegallo0.jpg

2016-ban a Sanghajhoz közeli Yangshan hegyes részén környezetbarát házakat és nyilvános illemhelyet építettek. Az addigi közvécék brutálisan lehúzták az összképet, az új tájrendezési koncepció értelmében viszont tökéletesen beolvadnak a környezetbe. A természet ihlette mellékhelyiségekhez 3D nyomtatást használtak, a tetőket a botanikus kert páfrányfenyő-leveleiről mintázták. Az elemeket előre elkészítették, a helyszínen csak az azokat összeszerelő három munkásra és egy darura volt szükség. A szennyvíz-elvezető rendszert szintén printelték.

Ezek után következett a buszmegálló. A szürke szerkezetet helyi gyárban nyomtatták, majd a helyszínre szállították és összeállították. Úgy dolgozták ki, hogy illeszkedjen a környezetbe. A helyszínen korábban csak tábla jelezte, hogy megálló, úgyhogy a járókelők meglepődtek, hogy építési munkálatok nélkül, egyik napról a másikra hírtelen meglátták a várakozó utasokat a természet viszontagságaitól megvédő szerkezetet.

Az üzleti és technológiai innovációt aktívan támogató helyi önkormányzat printelt utakban és más épületekben is gondolkozik.

Címkék: épület épületnyomtatás Kína

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr413543955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása