HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kinyomtatták az olümpiai Zeusz-szobrot

ferenck 2016.08.08. 14:30

Rióban szombaton kezdődött az olimpia, 20 éve pedig Atlantában rendezték a nyári játékokat. Az atlantai Millennium Gate Múzeum különleges alkotással kapcsolta össze a két eseményt és a régmúltat: kinyomtatták az antik világ hét csodájának egyikét, az olümpiai Zeusz-szobrot. A nyomatnak az ókori játékokra és a görög mitológiára más tárgyakkal is emlékező, augusztus 20-án nyíló The Games: Ancient Olympia to Atlanta to Rio kiállítás ad otthont.

Az első ókori játékokat Krisztus előtt 776-ban rendezték a nyugat-görög városban. Az első és a későbbiek is Zeusz előtt adóztak, a 393-as utolsóig az összest az ő tiszteletére tartották. Az ötnapos események a görögség vallási, kulturális stb. összetartását voltak hivatottak jelképezni, olimpia alatt az egymás közötti háborúskodással is felhagytak.

zeus.jpg      

A Zeusz-templom 13 méter magas, drágakövekkel borított, elefántcsont- és aranypanelekkel kiegészített faszobráról minden látogató elragadtatással írt. Pheidiász építette Krisztus előtt 435-ben, közel 800 évig Olümpiában állt, majd Konstantinápolyba szállították, és a 475-ös tűzvészben megsemmisült.

Mivel egyetlen másolat sem maradt fenn, a szobrot ábrázoló pénzérméket és utazók leírásait használták a nyomathoz. A Stratasys, a helyi 3DPTree és a múzeum kurátorai kimerítő kutatás után pontos képet kaptak, hogyan nézhetett ki a szobor, és elkészítették a digitális „másolatot.”

zeus0.jpg

A modellt a Stratasys Fortus 900mc gépén, hőre lágyuló műanyagból nyomtatták ki. Kisebb lett, mint az eredeti, 13 helyett 2 méter. Az eredménnyel elégedettek, „nagyon hasonlít ahhoz, amilyen Pheidiász szobra lehetett.”

A szobrot ki kell festeni is. A festéshez a georgiai Athénben élő Stan Mullinst választották. A végső változat az eredetihez hasonló trónon fog ülni.

zeus1_1.jpg

Zeusz mása nemcsak megemlékezés az olimpiai játékokról, hanem szép példa a 3D nyomtatás lehetőségeire is, hogy a technológiával hogyan lehet elveszett műremekeket „újraalkotni.”

Címkék: olimpia szobrászat történelemtudomány

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr49169404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása