HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Köztéri nyomtatott bálnaszobor Torinóban

ferenck 2022.09.21. 08:00

A robotikus huzalíves additív gyártás (Wire Arc Additive Manufacturing, WAAM) amszterdami úttörője, az MX3D kinyomtatta az olasz C&C stúdió (Paolo Albertelli és Mariagrazia Abbaldo) „Bálna átjáró” tervét. A szoborcsoport egy bálna fejéből, uszonyából és farkából áll, bálnacsoport útját hivatott megjeleníteni.

Rozsdamentes acélból, az Mx3D MetalXL printerén készült. Az alkotók eredetileg egy városi park bálnaátjárójára, passzázsára gondoltak. A 880 kilós szobor-együttes a WAAM technológiával készült eddigi egyik legnagyobb műalkotás.

3dnyomtatas_balnaszobor.jpg

„Ha hajóból nézünk bálnákat, csak egyes részeiket látjuk előtűnni a vízből. Ez egy képzelt jelenlét egyfajta előjátéka, amely nemcsak az állatok valódi méretére utal, hanem az összes emberi kultúrát átszövő mítoszra is” – magyarázza Albertelli.

Az MX3D robotikus nyomtatótechnológiai tapasztalatai tették lehetővé a tervezési szabadságot, a munkafolyamat rugalmasságát és gyorsaságát.

A bálnafej például közel öt méter magas, míg a textúra, a szobornak pluszdimenziót adva, a valódi bálnabőr textúráját idézi. A bálna gyomrát és a jeget megjelenítő faragott márványkő a tisztelendő és védendő lakóhelyet jelképezi. A nyomtatott fémötvözet teljesen egyedi hangulatot ad a műalkotásnak.

A szoborcsoport a torinói Királyi Park „Állatok az udvarban” kiállításának része. A tervezőket Tonga körüli búvárkodásuk alatt látott bálnák és az óceán mélysége ihlették meg. Az állat mozgását, fordulatait nézve, fehér hasa úgy tűnt, mintha fekete-fehér csíkos lenne.

A nyomtatást Amszterdamban végezték. A munkában rengeteget segített, hogy a WAAM szinte bármilyen méret printelését teszi lehetővé, alig, vagy egyáltalán nincs szükség előre gyártott elemekre. A szoborcsoporthoz a cég legnagyobb gépét használták, a különálló részeket összehegesztették.

Címkék: szobrászat acél fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7017935202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása