HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kinematikus ruha, egy darabban nyomtatva

ferenck 2014.12.10. 08:30

A divattervezők a 3D nyomtatás leglelkesebb felhasználói, a technológia korai elfogadói közé tartoznak. Extravagánsabbnál extravagánsabb terveket álmodnak ruhakölteménnyé, és valósítottak meg a printer segítségével. Magát a ruhaipart azonban szinte teljesen érintetlenül hagyta az additív gyártás. Általános vélemény, hogy a nyomtatott ruhák kényelmetlenek, darabosak, nem vonzók, kis túlzással hordhatatlanok. Zseniális divattervezők bemutatóin jól mutatnak, de nagyjából ennyi, egyelőre nincs közös nevező csúcsművészet és hétköznapi használat között.

A 3D nyomtatatás, a számítógépes algoritmusok, a tervezőszoftverek és az anyagok fejlődésével viszont hamarosan változhat a helyzet. Ezt a közeljövőt vetíti előre a Shapeways és a Nervous Systems generatív designstúdió együttműködése: a Kinematics 4D nyomtatórendszerrel személyre méretezhető, és ami még fontosabb, tényleg hordható ruhákat próbálnak printelni. A ruhák összehajtogatható, egymáshoz kapcsolódó modulokból állnak, és azért 4D, mert a nyomtatott tárgy szituációkhoz és környezeti hatásokhoz alkalmazkodik, magyarán meg tudja változtatni a formáját. Több ezer panelből tevődnek össze, viszont – elsőként a technológia történetében – úgy találták ki őket, hogy egyetlen darabban nyomtathatók legyenek, a tervezőnek ne kelljen a printelt részeket fáradságos munkával üsszepasszintani, ragasztgatni.

kinematic1.jpg

A bámulatos eredményt kifinomult szimulációs és más algoritmusokon alapuló webes alkalmazásukkal, a Kinematics Cloth-szal érték el. Az app tette lehetővé, hogy a ruhát addig hajtogatták, amíg nyomtatható lett. Nejlonport használtak hozzá, a felesleges anyagot printelés után eltávolították. A ruha 2279 háromszög-alakú egyedi paneljét 3316 elem kapcsolja össze. A nyomtatott nejlonpor kemény, viszont a panelek úgy kapcsolódnak egymáshoz, hogy hordható legyen. Állítólag annyira kényelmes, mintha boltban vettük volna.

kinematic2.jpg

A többfajta ruhához használható Kinematics Cloth-szal bárki tervezhet magának. Semmi más nem kell hozzá, csak egy egészalakos testszkennelés. Különféle modulméretek és formák között válogathatunk, kiélhetjük kreatív vágyainkat.

kinematic3.jpg

A new yorki Modern Művészetek Múzeuma megszerezte a nyomtatott ruhát, amelyet állandó kiállítás részeként nézhetnek meg a látogatók. Érdekes lehet, milyen újabb darabokkal áll elő a Nervous System, akárcsak az is, hogy a nagyközönség miket alkot az immáron letölthető alkalmazással.

Címkék: ruhatervezés innovátorok 4D

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr976970649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása