HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtasson selyemhernyóval!

ferenck 2013.06.03. 08:30

Az MIT Médialaboratórium Közvetített Anyag Csoportja (Mediated Matter Group) különös tervet mutatott be márciusban: a 3D nyomtatással készülő pavilont a selyemhernyók ihlették meg, az az ősrégi technika, ahogy az állatok gubókat hoznak létre. Neri Oxman és munkatársai kitalálták, hogy a férgek hogyan „nyomtassanak”, miként hasznosítható a selyemszálakban lévő tervezési, gyártási potenciál szőtt élő- és lakóhelyek létrehozására.

ox1.jpg

A selyemszálakból készített 26 poligonpanelből álló elsődleges szerkezetet CNC szerszámgéppel (a vezérlést végző, programozható mikroszámítógépet is tartalmazó eszközzel) állították fel. A pavilon geometriájának kidolgozásához a selyemhernyók gubózásához hasonlóan működő algoritmust használtak.

Nyomtatófej helyett az állvány alsó részére helyezett, 6500 selyemhernyóból álló „rajjal” dolgoztak. A raj korrigálta a szerszámgép hiányosságait, a szálak közti egyenetlenségeket.

ox2.jpg

A férgek nem dolgoztak egyenletesen, munkájukat nagymértékben befolyásolták a térbeli és a környezeti feltételek. A kutatók idővel megállapították, hogy sötétebb és sűrűbb területeken teljesítenek jól. Az állatok végül abban váltak leginkább hasznukra, hogy az anyag lokálisan változó tulajdonságait összhangba hozták a szerkezet egészével és a környezettel.

A begubózást követően a hernyókat eltávolították. Az utánuk maradt pillék további 250 pavilon felépítésére elegendő, mintegy másfél millió tojást „termelnek.”

ox3.jpg

Oxman konklúziója: az élő, „biológiai nyomtató” – a térbeli szerkezetek mechanikus és fizikai tulajdonságainak kontrollálásával – teljesen új megközelítés selyemalapú konstrukciók tervezéséhez, gyártásához. Másrészt viszont kapcsolódik a számítástudomány utóbbi tíz esztendejét meghatározó egyik legfontosabb trendhez, az élővilágból ellesett minták gépi/mesterséges közegben történő alkalmazásához.

Címkék: építészet selyem innovátorok MIT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr35340717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása