HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Többanyagos nyomtatás rakétákhoz

ferenck 2024.06.20. 08:00

A neves svájci felsőoktatási intézmény, az ETH Zürich egyik csoportja a lézeres porágy-fúziós nyomtatótechnológiát fejlesztette tovább. Addig dolgoztak napjaink egyik leginnovatívabb additívgyártás-módszerén, hogy egyetlen menetben, építési fázisban több anyagot printeljenek vele, amíg sikerült megvalósítaniuk.

Munkájuk a Svájci Akadémiai Űr Iniciatíva (ARIS) keretében futó RAPTURE projekt, ennél fogva egyértelműen az űrkutatáshoz, űrutazáshoz is kapcsolódik, a rendkívül dinamikusan fejlődő űripar része. 

3dnyomtatas_rapture.jpg

A rendszer többanyagos rakéta-alkatrészek gyártásában játszhat majd fontos szerepet. A projekt egyébként végzős diákok oktatók és ipari szereplők által felügyelt munkája.

A RAPTURE megoldása a lézeres porágy-fúziós technológia lehetőségeinek bővítése és a teljesítmény javítása, amelyeket a nyomtatási sebesség növelésével és kiváló porkonzerválással érnek el. A fejlesztők elmondták, hogy frissen kidolgozott újraburkolás módszerükkel a jelenlegi leggyorsabb és leginkább porkonzerváló rendszer kiépítése volt a cél.

Bár már létezik egyes alkalmazásokban, de a többanyagos (multi-material) lézeres porágy-fúzió nem terjedt el széles körben a fémalapú additív gyártásban. Mivel többféle anyag egyetlen építési fázisba integrálható, űripari rakétaalkalmazásokban különösen komoly előnyökkel járhat. Az okok egyértelműek: a nyomat könnyebb, erősebb és jobban teljesít, mintha más technikákkal készült volna.

A hatékonyság kritikus szempont a rakétagyártásban. A többanyagos lézeres porágy-fúzió garantálja a speciális nyomatok, például hőpajzsok és fúvókák előállításához szükséges rugalmasságot. Ez úgy valósítható meg, hogy mindegyik egyedire alakítható („személyre szabható”). 

A technológiával a rakétarendszerek jobban teljesítenek, biztonságosabbak lesznek. Fontos előrelépés a repülő- és űriparban.  

Címkék: rakéta multimaterial

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7518426739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása