HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Tízmilliárd dolláros a 3D nyomtatás világpiaca

ferenck 2024.05.15. 08:00

A német AMPOWER tanácsadó cég közzétette 2024-es jelentését, átfogó elemzést a 3D nyomtatás-szektor 2023-as fejlődéséről és a következő öt évet meghatározó trendekről. A tanulmány az iparágat, a berendezéseket, az anyagokat és a szolgáltatásokat tekinti át.

2023-ban a globális ipari fém- és polimernyomtatás piaca 10,3 százalékkal növekedett 2022-höz képest, elérve a 10,50 milliárd dollárt. A növekedés mértéke azonban alacsonyabb volt, mint az egy évvel korábbi tizennyolc százalék. A csökkenés részben a berendezés-beszállítók visszafogott, kb. öt százalékos 2023-as növekedésével magyarázható.

3dnyomtatas_vilagpiac.jpg

A lassulás ellenére, további növekedés várható. Éves átlagban 13,9 százalékkal számolnak, így az előrejelzés alapján az additív gyártás világpiaca 2028-ra elérheti a húszmilliárd dollárt.

Az űrverseny felpörgése és a növekvő védelmi kiadások miatt jelenleg a légjármű- és a védelmi ipar a legerősebb piaci hajtóerők. A két szektorban 2022-ben és 2023-ban harminc százalékos volt az összesített növekedés. A tendencia folytatása várható. A fogászatban szintén nagyon erős a 3DP. Ezzel szemben a földi járműiparban a befektetések stagnálnak, a befektetők további technológiai újításokra várnak.

A fémes porágy-fúziós (PBF) rendszerek jelentették a 2023-as bevételek negyven, a polimeres PBF-ek pedig a tíz százalékát. Egyelőre nem felel meg minden a fejlett iparosítás feltételeinek, a folyamatos innovációval viszont szignifikánsan fejlődnek az additív gyártótechnológiák.

A 3DP startupoknak a kockázati tőkebefektetés világméretű csökkenése miatt nem 2023 volt a legjobb évük. A startup-szcéna viszonylagos stagnálásában az is közrejátszik, hogy sok kezdő cég nem tudja teljesíteni a megígért vállalásokat, bevételeik a vártnál kevesebbek.

Az értékesítők és a beszállítók is erősebb évre számítottak, azaz a piaci kihívások tovább nőttek. A PBF-alapú rendszerek viszont még kezdő szinten is jól teljesítenek.

A polimereket illetően, az anyagpiac tizenkét százalékkal nőtt 2023-ban, a növekedés folyamatos, a rendszerek termelékenységi mutatói is egyre javulnak. A PA12 változatlanul a legkeresettebb anyag.

Címkék: trendek ipar nyomtatóanyagok fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr918397255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása