HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Elektronikus bőrt nyomtattak Texasban

ferenck 2024.02.08. 08:00

Az ezernél több idegvégződéssel rendelkező emberi bőr az agy legfontosabb szenzorikus kapcsolata a külvilággal. A visszacsatolások érintésen, hőmérsékleten és nyomáson keresztül történnek.

Az érintés érzetének utánzása, változatos technológiákba integrálása az ember-gép interakciók és a fejlett szenzori élmények új lehetőségeit nyitja meg.

3dnyomtatas_eelektronikus_bor.jpg

A Texas A&M Egyetem kutatói ebből az alapkoncepcióból kiindulva fejlesztettek és printeltek hajlítható, nyújtható, az emberi bőrhöz hasonlóan érzékelő elektronikus bőrt (e-bőrt). Nanotechnológiával tervezett hidrogélt használtak hozzá. A bőr hangolható elektronikus és termikus bioérzékelő képességekkel rendelkezik.

Fejlesztői szerint iparágakat forradalmasíthat, javíthatja a fogyatékkal élők életminőségét. Jövőbeli alkalmazásai első körben fontos életjegyeket, például a mozgást, a hőmérsékletet, a pulzusszámot és a vérnyomást folyamatosan figyelő, magunkon viselhető (wearable) egészségügyi eszközök területén várható. A felhasználó visszajelzéseket kap tőle, amelyekkel javítja motorikus adottságait, koordinációjukat.

A fejlesztést a technológia és az emberi test/a környezet közötti jelenlegi megoldásoknál sokoldalúbb, fejlettebb interfészek vágya motiválta. A kutatás legizgalmasabb aspektusa a számos alkalmazási lehetőség: robotika, protézisek, viselhető technológiák, sport és fitnesz, biztonsági rendszerek, szórakozási eszközök.

Az egyik nagy kihívást az emberi bőr rugalmasságának utánzása, a bioelektromos érzékelőképesség integrálása, a gyártótechnikák viselhető és beültethető technológiákra történő alkalmazása, és e képességek szimultán kivitelezése jelentette.

Régebben az ilyen rendszerek túl merevek voltak, merevségük pedig mechanikai problémákat okozott. A hidrogél-alapú rendszerhez hármas térhálósítás stratégiát alkalmaztak, amellyel kezelni tudták a rugalmas elektronika korlátai okozta kihívásokat.

Címkék: szenzor emberi test

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9318314501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása