HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Megváltoztathatja a koponyaműtéteket a 3D nyomtatás

ferenck 2023.11.08. 08:00

A 3D Systems extrudáló technológiája azért egyedi, mert poliéter-éter-ketont (PEEK) használva, könnyen készíthetők vele tartós biokompatibilis implantátumok. Emellett (a kórházban is) lehetőséget biztosít páciens-specifikus geometriák kidolgozására, amely sebészeknek és betegeknek egyaránt óriási előny.

A Bázeli Egyetemi Kórházban például a technológiával sikeresen helyettesítették egy negyvenhat éves férfi koponyájának egyik szakaszát. Az illető 2019-ben stroke-ot kapott, később komplikációk léptek fel. kórházba kerülve, látászavarai voltak, erős fejfájással küszködött, nagyon szédült. Először számítógépes tomográfiás CT) szken készült a koponyájáról, majd a szkent a szoftverbe importálva, utána dolgozták ki a személyre szabott implantátum modelljét.

3dnyomtatas_koponyamutet.jpg

Az implantot a kórház 3D nyomtatólaboratóriumában, a 3D Systems EXT 220 MED extrudáló platformján, az Evonik VESTAKEEP 14 3DF PEEK anyagából printelték. Mechanikai tulajdonságai miatt, a PEEK ideális ilyen alkalmazásokhoz: nagyon könnyű, a hőnek és az ionizáló sugárzásnak jól ellenáll, plusz hasonló az emberi csonthoz.

A 3D Systems nyomtatótechnológiáját pedig eleve úgy tervezték, hogy a lehető legsterilebb környezetben is használhassák egészségügyi alkalmazásokra. A műtét sikerült, a résztvevő sebészek szerint kulcsfontosságú az orvosi 3D nyomtatás további fejlődése szempontjából, a technológia pedig forradalmasíthatja az egészségügyet.

A Bázeli Egyetemi Kórház szakemberei elmondták: több európai egészségügyi intézménnyel együttműködnek, és a közös munkából a betegek egyre többet profitálnak.

A 3D Systems technológiáját a Salzburgi Egyetemi Kórházban szintén sikeresen alkalmazták. Ötvenöt éves férfinek készítettek vele speciális koponyaimplantátumot. Egyik koponyacsontja túl korán csontosodott el a gyerekkorában, ami a koponya deformálódásához vezetett. A CT képekből az Oqton D2P szoftverével készítettek 3D modelleket, az implantátumot az Evoniknak ugyanabból az anyagából és a 3D Systems EXT 220 MED printerén nyomtatták.

Címkék: orvosi implantátum

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5218241585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása