HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A klasszikus porcelánvázák újragondolása 3D nyomtatással

ferenck 2023.09.04. 08:00

Az izraeli Nir Neria ipari tervezőnek és „anyag-fordítónak” vallja magát. Az anyagok, a technikák és a kézművesség közötti kapcsolatokat tanulmányozva, törekszik az innovációra és új területek felfedezésére. Munkáiban a 3D nyomtatás és a fenntartható bioanyagok kulcsszerepet játszanak.

Form Fabrica vázagyűjteményén pontosan ezek a törekvések köszönnek vissza. A klasszikus porcelánvázák koncepcióját átgondolva, vizsgálta különféle anyagok és tervek, a végső design közötti kapcsolatot.

3dnyomtatas_vazak.jpg

A folyamat magában foglalja a bonyolult formák kivitelezését biztosító csúszós öntés néven ismert kerámiaformázási eljárást. Hagyományosan gipszformát kellett használni hozzá, amelyet folyékony porcelánnal töltöttek meg keményedés előtt.

Nir Neria jellegzetesen 21. századi folyamattá, kreativitás, környezettudatosság és csúcstechnológia kombinációjává alakította a hagyományos eljárást. 3D nyomtatással új és egyedi, újrahasznosítható öntőformát készített hozzá.

3dnyomtatas_vazak0.jpg

A formát, összetevői alakját CAD szoftverrel tervezte, és dolgozta ki, hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Ezután jött a nyomtatás, a formát általa előkészített szövethez illesztette, varrta, és készen állt a porcelán öntvényhez.

A folyékony porcelánt a formába öntötte, majd miután a szövet belső falán réteg képződött, kiszivattyúzta. A kívánt szilárdság elérése után a forma szétszedhető, a porcelándarab mehet a kemencébe.

A szövet öntő-/formázóanyagként történő használatával alakilag és textúrában is vizuálisan meglepő formák alakíthatók ki. A szövetet, a ruhákat meghatározó jegyek, mint a varrások és a ráncok azonnal szemet szúrnak, ezzel is növelve az élményt. Az öntés előtt a szövet belső részére felvitt további pigmentekkel növelhető a színhatás, márványos vagy akár koptatott farmernadrágok látványa érhető el.

Az öntőforma újrahasznosítható, a segédszerkezet nyomtatott részei magas szintű „személyre szabást” garantálnak. A modulári tervezés előnye, hogy néhány kezdeti darabot használva, egy csomó egyedire formált és pozícionált darab alakítható ki.

Címkék: porcelán vázák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7818204185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása