HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Helyzetkép: a bevételek szárnyaltak, a kiszállítások csökkentek az első negyedévben

ferenck 2023.07.26. 08:00

2023 első negyedévében felemásak voltak az eredmények a 3D nyomtatásban – derül ki a CONTEXT piackutató cég legújabb elemzéséből. A verseny éleződik a 3DP erősödő globális piacán, miközben potenciális dollármilliárdos összeolvadásokról (Stratasys, 3D Systems stb.) cikkez a világsajtó. A bevételek növekedése a csúcskategóriás rendszerek iránti keresletnövekedéssel és az inflációval magyarázható, egységek eladása viszont csökkent.

A globális szállításokat illetően, az elemzők ellentétes tendenciákat figyeltek meg: 2022 azonos periódusával összehasonlítva, ipari gépekből 15, professzionálisakból 30 százalékkal kevesebbet értékesítettek, középkategóriás, személyi és csomag-hobbi printerekből viszont 18, 34 és 29 százalékkal többet adtak el.

3dnyomtatas_attekintes.jpg

Az ellentétes trendek dacára, nőtt az összesített bevétel, 2023 első negyedévében 15 százalékkal nagyobb volt, mint 2022 első három hónapjában.

Az ipari nyomtatók statisztikáit elsősorban a polimeralapú rendszerek kisebb eladásai húzzák le. Az ennek ellenére 11 százalékos bevételnövekedés a fémnyomtatók iránti nagyobb keresletnek tudható be. A legszignifikánsabb visszaesést a kádas fotopolimerizációs gépeknél figyelték meg, Észak-Amerikában például a fogyasztók infláció okozta prioritásváltozásai miatt csökkent a fogászati gépek iránti érdeklődés. A kádas fotopolimerizációs printerek Kínában is rosszul teljesítettek.

Ezzel szemben a fémnyomtatók értékesítéséből származó bevétel 25 százalékkal nőtt, pedig 8 százalékkal kevesebb egységet adtak el. A szállítások többségét a porágy-fúziós nyomtatók tették ki. Ezeknek a nagyobb és termelékenyebb rendszereknek az eladásából 34 százalékkal több pénz jött össze.

A polimeres gépek által uralt középkategóriában tapasztalt 18 százalékos emelkedés sikeres új termékekkel, a hazai termékek iránti, különösen megfigyelt nagyobb érdeklődéssel magyarázható. A Formlabs kiemelten jól teljesített (termékeiket a FreeDee értékesíti Magyarországon).

Professzionális gépekből 30 százalékkal kevesebbet szállítottak ki, a bevétel viszont csak 15 százalékkal esett. A szállításban és a bevételben is a FreeDee-partner UltiMaker az első.

A személyes és a csomag-hobbi kategória remek mutatóit az erősödő beszállítói lánc magyarázza.

A növekedéssel kapcsolatos elvárások pozitívok. A prototípuskészítés, a tömeges személyre szabhatóság és bonyolult darabok kisszériás gyártása a legfőbb hajtóerők, de a következő években egyre jelentősebb lesz a tömegtermelés is.

Címkék: trendek ipar nyomtatók

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5118178131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása