HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Cápabél ihlette spirálcsövek nyomtatása

ferenck 2023.03.31. 08:00

Additív gyártással laborok és egyetemi kutatócsoportok azért jutottak el komoly felfedezésekig, mert a technológiával más módszerekkel csak nehezebben vagy egyáltalán nem vizsgálható elemekből, részletekből tudtak következtetéseket levonni.

3D szkent, majd digitális ikertestvért készítünk egy objektumról, aztán kinyomtatjuk, azaz reprodukáljuk. A Washington Egyetem kutatói a cápabél működését vizsgálták ezzel a módszerrel, hogy a későbbiekben változatos alkalmazásokat, például spirálcsöveket vagy puha robotokat alapozhassanak rá. (A puha robotika – soft robotics – a robotika egyik legújabb és leginnovatívabb területe.)

3dnyomtatas_capabel_1.jpg

A cápabél működésének infokommunikációs technológiákkal történő technológiákká másolása a biomimikri egyik legújabb szép példája. Egyelőre nem sokat tudunk az óceánok félelmetes ragadozójának étkezéséről, a Washington Egyetemen – más amerikai felsőoktatási intézményekkel együttműködve – 2021-ben kezdtek foglalkozni vele.

A Los Angelesi Természettörténeti Múzeum kutyahala más néven iszapcápája mintadarabjának bélrendszerét szkennelték le. Kiderült, hogy a spirálformájú szerv lassítja és lefelé irányítja a táplálék mozgását, és az egész, a belek sima izmainak összehúzódása mellett, a gravitáción alapul. A bél ugyanúgy működik, mint egy, Tesla által 1920-ban szabadalmaztatott szelep.

Egy friss tanulmány azt sugallja, hogy ezek a szerkezeteket aszimmetrikus áramlások is jellemzik, elősegítve az emésztési útvonalon történő áramlásokat. A kutatók jobb spirálcsövek létrehozására akarták felhasználni az eredményeket.

A cápa bélrendszerének egyszerűsített biomimetikus nyomata idén februárban készült el. Rajta keresztül jól tudják tanulmányozni folyadékok kétirányú áramlását, hidrodinamikai folyamatokat, a cső deformációja és az áramlás tempója közötti összefüggéseket. Munkájukat segíti, hogy a nyomat puhább anyagokból készült.

Az eredmények azért fontosak, mert lehetővé teszik a folyadékáramlást és a szivattyúzást kötelezően kontrolláló szerkezetek tervezését. Ipari csővezetékektől mikrofolyadékos eszközökig, puha robotoktól orvosi implantátumokig, az egészségügytől és a gyógyszeripartól az energetikáig, sok területen várhatunk nagyon változatos alkalmazásokat.

Címkék: biomimikri

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2118081956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása