HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Baktériumokból nyomtattak csontszerű kompozitokat

ferenck 2023.03.10. 08:00

Az élővilág sokszor inspirálja a technológiákat, így a 3D nyomtatásban sem véletlenül népszerű az általában optimalizálásra használt biomimikri. Egy másik tény szintén köztudott: szokatlan anyagokból, például sejtekből, csokoládéból is lehet nyomtatóanyag.

A svájci Lausanne-i Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL) kutatói kalcium-karbonátot termelő baktériumokkal dolgoztak ki működő 3DP megoldást. Az így létrehozott biokompozit erős, de egyben könnyű, porózus, és természetesen környezetbarát.

3dnyomtatas_bakterium.jpg

Pontosan ilyen anyagra gondoltak, ezért keresgéltek opciókat természetben, a baktériumokból pedig nyomtatótintát készítettek. A baktérium neve Sporosarcina pasteurii, érdekes tulajdonsága miatt esett rá a kutatók választása: karbamid-tartalmú oldattal érintkezve, kalcium-karbonátot eredményező ásványosodás indul be nála.

A Bactolink nevű tintával bármilyen forma előállítható, az ásványosodás néhány napon belül megtörténik. Ásványok közvetlen nyomtatása helyett polimer alapzatot printeltek, majd rányomtatták a tintát. Az ásványosodás négy nap alatt ment végbe, a tartóalapzat több mint kilencven százalékban tartalmazott ásványi anyagot.

A biokompozit szabvány 3D nyomtatóval is előállítható, és a végtermék már semmilyen élő baktériumot nem tartalmaz. Porozitása azért figyelemre méltó, mert ez az anyagtulajdonság nagyon nehezen kivitelezhető additív gyártótechnológiával.

A kutatók máris több potenciális alkalmazási területről beszélnek. Ilyen lehet például műalkotások, szobrok restaurálása – a tintát közvetlenül a repedésbe, törött részre fecskendezik, és az ásványosodás megoldja a problémát. De mivel környezetbarát anyag, például sérült tengeri korallokat regeneráló mesterségesek is készíthetők belőle.

Ezek a kompozitok sokkal inkább hasonlítanak a biológiaiakhoz, mint a szintetikusakhoz. 

Címkék: restaurálás biomimikri kompozitok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2618064614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása