HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Új hidegfúvásos technika a gázellátásban

ferenck 2023.03.29. 08:00

A Németországban alapított, ír székhelyű multinacionális gázvállalat, a Linde a szakterület egyik meghatározó szereplőjével, a német Impact Innovations-szel közösen, következőgenerációs, „additív gyártás utáni” hidegfúvós technológiát dolgozott ki. A LINSPRAY Connecttel jelentősen javul a gázfúvó folyamat biztonsága és megbízhatósága.

A hidegfúvás vagy hidegpermetezés öt-tíz mikron közötti részecskéket nagynyomású gázokkal a hordozóra juttató anyaglerakás-technika. A környezet-hőmérsékleten tartott részecskéket nitrogén- vagy héliumgáz-áramba teszik, majd szuperszonikus fúvókán keresztül másodpercenkénti 500-1200 méter sebességgel melegítik és gyorsítják.

3dnyomtatas_linde_2.jpg

A folyamat közben a fémpor hőmérséklete jóval olvadáspont alatt, így a fém szilárd halmazállapotú marad. Megőrzi tulajdonságait, ellenáll az oxidációnak. Az eljárással létrehozott bevonat alakítható, hajlékony, és ezzel megakadályozhatók a feszültség alatti károsodások.

A gázáram magas, akár 1100 fokos hőmérséklete miatt, a bevonatos termékek gyártása több tényezőtől erősen függ: nagy tisztaságú gázzal való ellátottság, minimális nyomásváltozás, és mindegyiknek megadott hőmérséklet-tartományban kell lennie.

A gyors hőmérséklet-változás a gázmelegítőt és a fúvópisztoly hegyén lévő fúvókát is súlyosan megrongálhatja. A bevonat – és összességében a termék és a szolgáltatás – minőségét befolyásoló zökkenőmentes gázáramlást állandó és megbízható nyomás garantálja.

A LINSPRAY Connect kialakítása stabil és jó minőségű gázáramlást biztosít, minimális eltérésekkel, miközben az ügyfelek figyelhetik a folyamatparamétereket: nyomást, hőmérsékletet, a nitrogéntartály töltöttségi szintjét. A rendszer automatikusan hibaüzeneteket küld, vészhelyzeti gázellátásra válthat, sőt, baleset esetén a biztonságos leállás mellett is dönthet.

Mi következik mindebből? Javul a szállítás, csökken az állásidő, a hibajelzés pedig lehetővé teszi a proaktív és megelőző karbantartást.

A Linde és az Impact Innovations szerint az új gázszállítási technika egy sor iparágra lehet komoly hatással: nukleáris energia, légjármű- és járműipar stb.

Címkék: ipar energiaellátás innovátorok

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3018081946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vén motoros 2023.04.01. 23:21:07

Kedves blogger! Kicsit egy bulldog-kutyára hajazva nem tudom elengedni ezt a kérdést: eddig legalább 2x kérdeztem rá, hogy ennek a blognak ki a célközönsége? Mert a 3D nyomtatás iránt érdeklődő átlagember számára (én pl. erősáramú villamosmérnök vagyok), ezek a blog-írások nem mondanak semmit, mert nem vagyok képben, tehát nekem ahhoz, hogy értsem, hogy miről szól a cikk, kellene egy rövid áttekintés az aktuális 3D nyomtatási technológiáról, ebben az áttekintésben elhelyezve a cikk releváns tartalmát, mert enélkül a cikkben olvasható "újdonság" civileknek érthetetlen. Ellenben a 3D nyomtatásban járatos fejlesztő, konstruktőr, gyártó vagy profi felhasználó számára meg túl kevés információt tartalmaz, mivel ők képben vannak, szerintem ennyi ismerettel amúgy is rendelkeznek a témáról. A cikkek műfaji besorolása sem egyszerű a számomra: reklám? kis színes valamilyen folyóiratba? könyv fülszöveg? hobby, unaloműzésből? pénzkereseti forrás? narcizmus?
Üdvözlettel: Vén motoros
süti beállítások módosítása