HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Útjavítás 3D nyomtatással

ferenck 2023.03.08. 08:00

Másfél milliárd, minden ötödik földlakosra egy autó járja ma világszerte az utakat. Ha ennyi az autó, a gördülékeny és hatékony forgalomhoz, a kellemetlenségek, mint például a lezárások, elterelések csökkentéséhez jó minőségű utak kellenek.

Ez sajnos sok helyen nincs így, de ahol igen, még ott is keletkezhetnek repedések, kátyúk. Minél több a meghibásodás, annál könnyebben sérülnek meg a járművek, szaporodnak a balesetek. Úthibák többféleképpen javíthatók ki, ma már 3D nyomtatással is elvégezhetők ezek a munkálatok.

3dnyomtatas_aszfaltozas.jpg

A kínai Hebei Műszaki Egyetem és az amerikai Michigan Műszaki Egyetem kutatói additívgyártás-alapú, érdekes megoldással álltak elő.

A kátyúkat hagyományosan hideg-, meleg- és sugárfoltozással javítják ki. A munkát általában emberek végzik, nehezen automatizálhatók, nem megelőző jellegűek, sok anyag vész kárba.

3D nyomtatással ezeknek a problémáknak a nagy része mérsékelhető. Aszfalt printelése extrudáló (FFF) technikával kivitelezhető – előbb a 3D szerkezeti infókat gyűjtik össze, majd jöhet a vagy helyben, vagy előregyártott szerkezetekkel történő javítás, végül a minőséget kiértékelő tesztek.

A 3D nyomtatás alkalmazása több szempontból előnyös: 3D szkenneléssel és modellezéssel, a kettő összekombinálásával növelhető az automatizáció, kevesebb emberi munkaerőre lesz szükség, lényegében nincs anyagveszteség, jobb a javítás minősége, rövidebb ideig tart a bosszantó útlezárás, és a technológia megelőző karbantartásként is használható.

A 3DP hagyományos kárérzékeléssel kombinálható: vagy a baj detektálása után jön a nyomtatás, vagy – robotizált aszfaltnyomtató formájában – a kettő egyben történik. Ez lehet a megrongálódott utak ideális kijavítása, és a technikával még korai állapotukban kimutathatók a kátyúk.

Idő és pénz takarítható meg a technológiával.

Címkék: közlekedés aszfalt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9718064610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása