HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mi várható 2023-ban?

ferenck 2023.01.04. 08:00

Évvégén, év elején mindig felmerül a kérdés, hogy mi várható az adott szakterületen, esetünkben a 3D nyomtatásban a következő, az újesztendőben. Az evidenciák kivételével, mint – mivel fiatal iparágról van szó – a „növekedés folytatódni fog”, részletesebb előrejelzést nehezebb adni. A 3D Printing Media Network portál szakértők és egy mesterséges intelligencia, a ChatGPT beszélgető bot véleménye alapján mégis előrevetített (természetesen a jelen és a közelmúlt mozgásain, makrojelenségeken alapuló) trendeket.

Az utóbbi években egyértelművé vált, hogy a 3DP megbízható, tartós és izgalmas gyártótechnológia. Egyes tendenciák, elsősorban a fenntarthatóság növelése, az ellátási lánc stabilizálása (legalábbis az iránta való igény) és az automatizáció mind szélesebb körű kiterjesztése gyorsan felerősödtek, és az additív gyártás széleskörű elterjedését hátráltató magas árak is ugyan lassan, de töredeznek le.

3dnyomtatas_2023_1.jpg

2023 a 3DP fogyasztói szegmensbeli (szemészeti és sportcuccok, lábbelik stb.) „személyre szabását” pörgetheti nagyon fel, idén az eddigieknél is egyedibb darabok várhatók tömegesebb szinten, és újabb márkák barátkozhatnak meg a technológiával. Ehhez persze a munkafolyamat még magasabb szintű automatizálása, a tervezés optimalizálása szükséges.

Ha minden optimalizált, akkor az áresésre is nagyobb az esély. Minél jobbak a szoftverek, annál gazdaságosabb és megismételhetőbb a gyártási folyamat, és a 3D nyomtatással végzett tömegtermelés is kivételes esetek helyett valósággá válhat. Ehhez viszont a szakmát képviselő vállalatoknak elsősorban a gazdaságosság terén kell nagyon komoly erőfeszítéseket tenniük.

Arra az ellentmondásra szintén megoldást kell találniuk, hogy a digitális gyártás eredményes működése még mindig nagymértékben függ az emberi beavatkozástól, viszont egyre kevesebb a szakképzett munkaerő. A vállalatok nélkülük nem tudják fenntartani a versenyképességüket, így ennek a problémának a megoldása lehet 2023 egyik legkomolyabb kihívása. Az automatizáció mindenképpen segít, de az, az egyre komplexebb és jobb munkát végző szoftverplatformok ellenére sem lesz évvégére teljeskörű, a tömegtermelés (a megrendeléstől a szállításig tartó) minden egyes, egymást követő lépésére alkalmazható, nem oldja meg a méretezhetőséggel járó összes kihívást.    

Az utóbbi esztendőkhöz hasonlóan a fémnyomtatás további növekedése várható, és a bejáratott területeken (légjármű-, autóipar, egészségügy stb.) eddig másként készített alkatrészek sokaságát fogják 3DP-vel előállítani, a fogyasztói szegmensben is egyre több fémnyomtatott termék jelenik meg, miközben a fenntarthatóság trendből szükségszerűséggé válik, ami sok új biológiailag lebomló, „zöld” nyomtatóanyag fejlesztését eredményezi. Ez a szükségszerűség újabb lökést adhat a 3D nyomtatás széleskörű alkalmazásához.

A Covid-19 és a geopolitikai feszültségek miatti ellátási lánc problémák megmaradnak. A gyártás folytatódó lokalizálásával – „elosztott intelligens gyártással” – viszont komoly összegek spórolhatók meg, környezeti hatása is pozitív, és részben megoldást kínálhat a problémákra.

Címkék: trendek személyre szabás fémnyomtatás környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2818016682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása