HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás a hamisítás ellen

ferenck 2022.12.21. 08:00

Termékek, árucikkek hamisítása komolyan veszélyezteti a világgazdaságot és a biztonságot. Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyi Hivatalának (USPTO) beszámolója alapján a hamisítás és a kalózcuccok értéke 2020-ban 1,7 és 4,5 trillió dollár közötti összeg volt.

A fokozott erőfeszítések ellenére, a hagyományos hamisításellenes óvintézkedések, mint például a QR-kódok egyre kevésbé érik el a várt eredményt, ráadásul a síkfelületen való adattitkosítási kapacitás korlátozott jellege miatt könnyen gyárthatók, hamisíthatók.

A Hongkongi Egyetem gépészmérnökei szerint létezik megoldás, mégpedig azt kell kitalálni, hogy limitált térben hogyan növelhető a titkosítás sűrűsége.

3dnyomtatas_hamisitas.jpg

Nagyon pontos 3D nyomtatási módszert találtak ki, amellyel új, polarizációs kódolású 3D-s hamisításellenes címkék készíthetők. Az új 3D címke jóval több digitális információt képes titkosítani, mint a hagyományos módszerekkel létrehozottak.

A fenilalanin (FF) aminosav, melynek α-helyzetű szénatomjához benzil oldallánc kapcsolódik. A dipeptidek egyik fajtája, amelyek akkor képződnek, ha két aminosav egy peptidkötéssel kapcsolódik egymáshoz. Maga az FF egyedi optikai tulajdonságokkal rendelkezik. Az anyaggal idegtudósok régóta foglalkoznak, mert használható az Alzheimer-kór kezeléséhez.

Kristály-jellegéből eredő egyedi tulajdonságai miatt újabban elektronikus és fotonikus eszközökhöz is alkalmazzák, és ez ragadta meg a hongkongi kutatók figyelmét.

A természet által meghatározott molekuláris ön- összerendeződés és a kutatók új 3DP módszerének kombinációjával többszegmensű 3D-s FF mikropixelek nyomtathatók. Kristályszintjük a nagyon sűrű adattitkosításnak megfelelően programozható.

Az amorf és kristályos szegmensek polarizált fényre adott különböző reakcióinak felhasználásával, egyetlen apró 3D pixel képes nullából és egyből álló, többjegyű bináris kódot titkosítani. Az információkapacitás jelentősen növelhető az emberi hajszál ezredrészét jelentő kicsi területen.

A kutatók bizakodnak, hogy technikájuk bármikor és bárhol eredményesen alkalmazható kívánsági szerint, egyedire kialakított biztonsági címkék készítéséhez. Közben az információbiztonsági szintet is jócskán növelik, amivel egyének és szervezetek egyaránt jól járnak.

Címkék: innovátorok Hongkong QR

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2118006384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása