HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kaliforniai és svájci kutatók új fémnyomtató technológiát találtak ki

ferenck 2022.12.08. 08:00

A Kaliforniai Technológia Intézet, a svájci ETH és EPFL kutatói tiszta és több-összetevős fémek nyomtatására fejlesztettek új technológiát. Módszerük komoly előnye még, hogy a felbontás akár egy nagyságrenddel kisebb is lehet az eddigieknél.

A vízalapú kémiát és 3D nyomtatást kombináló folyamat többféle fémre, akár ugyanabban a gyártási szakaszban is alkalmazható, és csak minimális módosítások kellenek hozzá. Mikroelektronikus mechanikus rendszerekhez (MEMS), például járművekhez, űralkalmazásokhoz, biomedikális eszközökhöz stb. gyárthatók alkatrészek vele.

3dnyomtatas_femnyomtatas_caltech.jpg

Különösen a hőt nagyon jól vezető fémekkel, mint például a réz (de a legtöbb fémmel szintén) pont az a komoly probléma, hogy az anyag túl jól továbbítja a hőt. Emiatt még az ultrapontosan fókuszált lézerek esetében is, a hő eljut az óhajtott területen túlra, amellyel csökken a nyomat lehetséges felbontása.

A kutatók a korábbiaktól eltérő megoldást találtak ki a probléma orvoslására: közvetlen fémnyomtatás helyett hidrogélt printeltek, amelyet egyfajta állványként használtak fémtartalmú folyékony prekurzorokhoz, azaz előanyagokhoz. (A prekurzorok másik vegyület előállításában résztvevő vegyületek.)

A rugalmas polimerláncokból álló, például egyes kontaktlencsékhez használt hidrogélek nem oldódnak fel a vízben. Alacsony teljesítményű ultraviola lámpából érkező fénnyel kémiai reakciók indíthatók be a folyékony polimerekben, amelyek a láncok térhálósodásával megkeményednek. Ha a folyamatot, speciális mintát követve, többször megismételjük, kivitelezhetők az óhajtott mikroszkopikus alakzatok.

A nyomtatott hidrogél-állványokat vízben oldott fémsókkal töltötték meg, hogy a fémionok beszivároghassanak a hidrogélbe, és ne csak bevonják a felületét. Ezt követően a szerkezet hidrogél részét, az anyag függvényében, 700 és 1100 Celsius-fok közötti kemencében égették el. Mivel az összes fém olvadási pontja magasabb a hidrogélénél, a fémek intaktak maradtak.

A magas hőmérséklet hatására nemcsak a hidrogélt sikerült eltávolítani, hanem az egész szerkezet összezsugorodott, azaz még kisebb struktúrák hozhatók létre – akár tiszta fémekből, akár ötvözetekből, több-összetevős fémrendszerekből. Méretük az emberi hajszál szélességének fele, negyven mikron is lehet.  

Címkék: ipar fémnyomtatás nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2317994712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása