HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatás jéggel

ferenck 2022.08.30. 08:00

A pennsylvaniai Pittsburgh világhírű felsőoktatási intézménye, a Carnegie Mellon Egyetem kutatói jégből nyomtattak mikroszerkezeteket. A szerkezetek sablonként használhatók belső csatornák, járatok vagy vezetékek legaprólékosabb és legpontosabb kidolgozásához. A kutatók szerint a jégnyomtatásnak olyan területeken lehetnek hasznos alkalmazásai, mint a biogyógyászat, a fejlett gyártóipar, a puha robotika és a művészetek.

A víz nyomtatóanyagként történő használata minden, csak nem szokványos, kifejezetten ritka. A kutatók egyrészt azért döntöttek mellette, mert biológiailag kompatibilis anyag, másrészt, mert gyorsan jéggé alakítható. Természetesen megvannak a maga buktatói is, így a nyomtatási paraméterek meghatározásához több kihívásnak kellett eleget tenniük.

3dnyomtatas_iceprinting.jpg

A mínusz 35 Celsius-fokra hűtött és folyamatosan azon a hőmérsékleten tartott munkatérre vízcseppeket tettek, amelyek nagyon hamar megfagytak. Többszöri iteráció kellett a nyomtatás menetének, irányának, a fúvóka sebességének, a vízcsepp-lerakás gyakoriságának kidolgozásához.

Ezek nélkül nem tudtak volna jól meghatározott geometriával rendelkező, sima felületeket, megismételhető mintázatot létrehozni. A víz gyors halmazállapotváltozásának és a jég ellenállóképességének köszönhetően, a kutatók bármilyen formákat kitalálhattak. Megvalósításukhoz segédanyagokra sem volt szükségük.

Több teszt során többféle formát hoztak létre mikroszkopikus mérettartományban: egy fát, egy propellert és egy polipot. A mikroméretű jégminták sima felületekkel/falakkal rendelkeznek, változatos – még komplexebb – nyomatok alakíthatók ki belőlük, belső üregeik pontosan definiálhatók.

A kutatók „belülről kifelé történő nyomtatásnak” és „fordított fröccsöntésnek” nevezik az új eljárást. Ha kész a nyomat, lehűtött anyagot, például műgyantát tartalmazó folyadékban vagy gélben „füröszthetik”, és mihelyst a nyomat megkeményedik, a víz vagy a jég olvasztásával, vagy gőzzé alakítással könnyen eltávolítható.

Címkék: víz jég innovátorok nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr717917315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása