HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott érzékelők műholdakhoz

ferenck 2022.08.03. 08:00

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói, a világon először, teljes egészében digitálisan készített plazmaszenzorokkal álltak elő. Ezeket a szenzorokat műholdak használják a légkör vegyi összetételének és ionenergiájának meghatározására.

A 3D nyomtatással és lézervágással előállított hardver ugyanolyan jól teljesít, mint a jelenlegi csúcsminőségű érzékelők. Az utóbbiakat viszont jóval drágábban és hetekig készítik. Ezzel szemben, az MIT-s érzékelők gyártása pár nap, és néhány tíz dollárba kerülnek.

3dnyomtatas_szenzorok_1.jpg

Ilyen szenzorokat (RPA) 1959 óta használnak világűrbeli missziókon. Ionokban, elektromosan töltött részecskékben detektálják az energiát. A részecskék plazmában, a Föld felső légkörében lévő, túlhevített molekulák keverékében lebegnek.

Az érzékelőkben elektromosan töltött hálók sorozata található, pici lyukakkal. Ahogy a plazma átmegy a lyukakon, az elektronok és más részecskék kiválnak a masszából, mindaddig, amíg csak az ionok maradnak. Az ionok elektromos áramot hoznak létre, az érzékelő ezt az áramot méri és elemzi.

Az RPA sikerének titka a hálókat összehangoló borítószerkezet. Elektromosan szigetelőnek kell lennie, és el kell viselnie a hirtelen és drasztikus hőmérsékletváltozásokat. Az MI kutatói ezekkel a tulajdonságokkal rendelkező üveg-kerámia anyagot, vitrolitot használtak hozzá.

A vitrolitot a korai 20. században kísérletezték ki, gyakran alkalmazták színes csempékhez, nem véletlen, hogy az art deco egyik jelképévé vált. Annyira tartós, hogy még a 800 Celsius-fokot is elviseli, nagyon magas hőmérsékleten sem törik el. Ezzel szemben a félvezetők polimerjei már 400 Celsiuson kezdenek megolvadni.

Az alacsony költségek és a gyors gyártás miatt a szenzorok ideálisak a Föld felső légkörében kommunikációra és a környezet folyamatos megfigyelésére használt, szintén olcsó, kevés energiát használó és könnyű, úgynevezett kocka-műholdakhoz.

Az érzékelők gyártásakor műanyagok nyomtatásához kidolgozott folyamatot használtak. Ez teszi lehetővé a szenzorok komplex formáját.

A kutatók szerint az additív gyártás fontos szerepet fog játszani a jövő űrhardverének fejlesztésében.

Címkék: műhold szenzor MIT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4317895593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása