HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Az Europolt nyugtalanítja az egyre több nyomtatott fegyver

ferenck 2022.06.14. 08:00

Európában nagyon gyorsan fejlődik a 3D nyomtatás, sok a szabadalom, pörög a szakma. A technológiának azonban vannak árnyoldalai is. Az Európai Rendőrhatóság, az Europol aggódik, mert az utóbbi években egyre több nyomtatott fegyvert koboztak el a kontinensen.

Múlt héten Hágában konferenciát tartottak a témában, 120-nál többen – büntetés-végrehajtási, ballisztikai szakemberek, igazságügyi orvos-szakértők, törvényhozók – vettek részt rajta.

3dnyomtatas_gun.jpg

„A 3D nyomtatással készült fegyverek veszélye az Europol radarjában van” – jelentette ki Martin van der Meijl, a hatóság egyik vezető beosztású alkalmazottja.

2019-ben, a németországi Halléban egy támadó két személyt lőtt agyon házi készítésű fegyverrel. A fegyver tervrajzát, amely alapján nyomtatható, az internetről töltötte le.

A spanyol rendőrség tavaly – először – számolt fel egy, printelt fegyverekkel foglalkozó workshopot, Tenerife szigetén. Szintén tavaly, két férfit és egy nőt szélsőjobboldali terrorizmus miatti nyomozás során azért tartóztattak le az angliai Keighley-ben, mert nyomtatott fegyver-alkatrészeket találtak náluk.

„Egy ilyen kihívás csak a különféle, bűnüldözési, magánszektorbeli, akadémiai szakértelmek, erőforrásaink összekombinálásával kezelhető, csak így akadályozhatjuk meg ezeknek a fegyvereknek az utcára kerülését” – magyarázza Van der Meijl.

A konferencia után az Europol nemzetközi nyomtatott tűzfegyver-szakértői hálózat létrehozását jelentette be. A hálózat rendeltetése, hogy a bűnüldözés lépést tartson a fegyvernyomtatás fejlődésével.

A fegyveekrhez való pofonegyszerű hozzáférésről hírhedt USA tavaly egy jogi hézag megszüntetésével nehezítette meg nyomtatott fegyverek használatát, nemrég pedig a nyomatok visszakeresésében, a printerek azonosításában hatékony mesterségesintelligencia-megoldást dolgoztak ki.

Címkék: fegyver

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9717852747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mundrusz Tamás 2023.11.17. 10:01:22

Teljesen érthető a félelem, hiszen egy árnyékos terület a nyomtatási felhasználás.
A 3D nyomtatásnak ma már számos olyan előnye van ami viszont lehetővé teszi a meglévő fegyverek egyedi kiegészítőkkel való felszerelését.
Remek példa a Capital Shooting Budapest arra, hogy mire használható a legjobban ha 3D nyomtatást viszünk a fegyver kiegészítők, alkatrészek területére.
A Capital számtalan egyedi tervet és nyomatot készített saját fegyvereihez, ezzel téve azokat valóban egyedi és különleges fegyverekké.
Legutoljára a capitalshooting.eu/hu/norinco-1911a1-2/ az 1911 maroklőfegyver markolat cseréjét végezték el.
Ez is bizonyítja, hogy nagy szükség van a használatra és az is igaz, hogy a kontroll is szükséges!
süti beállítások módosítása