HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A Honda kérvényezte a céghez kapcsolódó nyomtatható fájlok eltüntetését

ferenck 2022.05.09. 08:00

A 3D nyomtatás egyik legfelkapottabb alkalmazása egyedire kialakított darabok printelése járművekhez. Komoly problémák oldhatók meg így, sok gyártó, például a Ford támogatja is a lehetőséget: tervrajzokat, fájlokat bocsátanak online makerek rendelkezésére.

Nem mindegyik nagyvállalat gondolkozik úgy, mint a Ford.

3dnyomtatas_honda.jpg

A Honda nemrég kérvényezte ugyanis a Prusa nyomtatógyártótól, hogy a brand nevét tartalmazó összes fájlt távolítsa el a Printables platformról. A levelet a gyártó jogászai küldték el, modellekről, márkajelzésekről, logókról írtak benne. A tiltás a fájlok elnevezésére is vonatkozik. Mindezeket a Honda a márkajegy és szabadalmi jogai megsértéseként könyveli el.

A múltban ezek kevésbé zavarták az autógyártókat, tervrajzokat, pótalkatrészeket, amit lehetett megosztottak. A Panasonic például 75 ezer CAD-fájlt tett elérhetővé, és a Ford Maverick kiegészítőinek fejlesztése is ugyanezen a koncepción alapul.

Április utolsóelőtti hetében kezdtek el beszámolni a Redditen a Hondához kapcsolódó 3D modellek figyelmeztetés nélküli eltűnéséről. Szélvédőmosó folyadék kupakjáról, kulcsok felületéről és hasonlókról írtak. Sokon ugyan nem volt explicit Honda-jelzés, viszont kompatibilisek a cég járműivel.

A tömeges eltüntetés a Honda ügyvédjeinek felszólítására adott reakció lehetett, mert senki nem akar pereskedni az autógyártóval, és a szűk időkeret miatt hamar válaszolniuk kellett a levélre. Az érintett fájlok között logó és mindenféle utalás nélküli speciális elemek, formák is voltak, amelyek másolását a Honda lopásnak tart.

Külön érdekesség, hogy a fájlok egy része a közösség által létrehozott tartalék-alkatrész. Azért van szükség rájuk, mert egy idő után a legtöbb gyártó már nem fejleszt egy-egy modellen, mert túl drága lenne. A 3D nyomtatás pont erre a problémára kínál megoldást. Úgy tűnik, hogy a Hondát különösebben nem izgatja, hogy mi lesz ezeknek a kiöregedett járműveknek a sorsa. A nagyvállalat egyelőre hallgat.

De hiába tűnnek el a Printables-ről a Honda-cuccok, a Thingiverse-en és a Thangs-on még mindig vannak Honda és kapcsolódó fájlok. Kérdés, hogy meddig.

Címkék: szabadalom jogvédelem Honda

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7517820097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása