HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Életmentő csőrprotézis egy ritka madárnak

ferenck 2022.04.28. 08:00

A 3D nyomtatás bizonyítottan komoly hatással van az egészségügyre, emberre, állatra. Olyannyira, hogy egyes esetekben életeket menthet, mint történt a tampai (Florida) állatkert indiai szarvcsőrű madarával. A Formlabs BioMed fehér műgyantájából csőrprotézist nyomtatva, az állatot halálos ráktól mentették meg.

A gondozók először horzsolást láttak a huszonöt éves madár páncélszerű búbján, a csőr felső részén. Az állatorvosok az egyik rákfajtára, a ménynyakrák leggyakoribb változatára, az embereknél is sűrűn előforduló laphámsejtes karcinómára gyakoroltak.

3dnyomtatas_csor.jpg

Az állat veszélyeztetett fajhoz tartozik, és a fajra jellemző, hogy jobban ki van téve ennek a rákos megbetegedésnek. A diagnózis majdnem minden esetben fatális, kicsi a túlélési esély.

Az állatorvosok elég hamar arra a következtetésre jutottak, hogy a csőr beteg részét teljes egészében el kell távolítani. Ha viszont eltávolítják, zavarokat okozó hatalmas lyuk marad a helyén.

Az állatorvosok a Dél-floridai Egyetem Radiológiai Tanszékének 3D Klinikai Alkalmazások csoportjához fordultak. Ők korábban nyomtattak már gyógyító humán protéziseket, és meggyőződésük volt, hogy a technológia a túlsúlyos állatra ugyanolyan pozitív hatással lesz.

A projektben kórházi orvosok, állatorvosok és biomedikális mérnökök dolgoztak ki közösen komplex tervet a madár megmentésére. A radiológusok CT szkeneket készítettek, hogy a protézis tökéletesen passzoljon, mellette az állatorvost hatékonyan segítő csőrmodellt is nyomtattak, amelyen a szakember gyakorolhatott a sebészi beavatkozás előtt.

A sebész ezt követően távolította el a rákos részt, majd a nyomtatott protézist illesztették a megfelelő helyre. A 3DP optimális használata miatt már korábban felvették a kapcsolatot a Formlabs-szal (amelynek termékeit a FreeDee forgalmazza Magyarországon), ők javasolták az állat csontozatával kompatibilis, az összes szigorú egészségügyi előírásnak megfelelő, speciális – akkor hivatalosan még nem is forgalmazott – anyagot.

A sikeres műtét és implantáció után a madár meggyógyult, és most úgy tűnik, hogy a protézist sem érzi természetellenesnek. Ez a beavatkozás kategóriájában az Egyesült Államokban az első, a világon pedig a második volt, és szépen szemlélteti, hogy a 3D nyomtatás hogyan képes javítani az életminőséget.

Címkék: egészségügy állatok implantátum Formlabs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7617812797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása