HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással foglalkozó luxemburgi startup az európai űrkutatási programban

ferenck 2022.04.11. 08:03

A folyamatos rostextrudáló (continuous fiber co-extrusion, CFC) nyomtatótechnológiával dolgozó luxemburgi Anisoprint startupot beválogatták az Európai Űrforrások Innovációs Központ (ESRIC) és más szervezetek, például az Európai Űrügynökség (ESA) által szervezett Startup Támogató Programba (SSP). A program rendeltetése a világűrbeli források ökoszisztémájának kidolgozása, amelyhez platformot szolgáltatnak. Földi és űrbeli alkalmazásokban egyaránt gondolkodnak.

Világviszonylatban ez az első űrbeli erőforrások használatára kidolgozott technológiai és kereskedelmi projektekkel foglalkozó startupokat támogató program. 2021-ben indult, tizenhét ország harminchárom új vállalkozása jelentkezett rá, és próbált megfelelni a szigorú követelményrendszernek. Végül csak öten feletek meg.

3dnyomtatas_spaceexploration.jpg

Az üzleti inkubátor több szempontot vett figyelembe: stratégiai gondolkodás, célok pontos megfogalmazása, bizonyított szakmai hozzáértés, mindkét helyszínen (földön, világűrben) innovatív és megbízható technológiák.

A program vezetősége elmondta: nagyon várják az együttműködést a földön már sikeres technológiát feltaláló Anisoprint csapatával, és kíváncsiak, hogy a megoldások hogyan működnek majd űrbéli viszonyok között.

Kompozitrostok nullához közeli gravitációban történő nyomtatásáról van szó. Az eszközök, kompozitból készült részek printelését, nyomatok és szerkezetelemek javítását segítő felszereléseket fognak a súlytalanságban, alacsony gravitációban fejleszteni, így támogatják majd űrbéli erőforrások feltárását, kiaknázását és használatát.

A világűr hatalmas lehetőség, izgalmas kihívás, az űrkutatás a mérnöki fejlődés leginkább előremutató ága. Az Anisoprint vezetősége és szerencséjükre a luxemburgi kormány is az ottani gyártást tartja a legnagyobb kihívásnak, prioritást biztosítva neki. Hamarosan visszatérünk a Holdra, és egyértelművé válik, ahogy z ottani új erőforrások kiaknázásához a földi technológiákat világűrbéli környezetre kell áthangolni.

Ehhez kellenek majd az Anisoprint többéves kutatásfejlesztés eredményeként létrehozott könnyű kompozitanyagai.     

Címkék: űrkutatás innovátorok kompozitok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9117792807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása