HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A hibrid gyártás előnyei

ferenck 2022.02.17. 08:00

Az additív és a szubtraktív gyártás ugyan sokszor ellentétes folyamatoknak tűnnek, a valóságban azonban, a technológiák fejlődésével, egyre gyakrabban kiegészítik egymást, és egyértelművé válnak a kettő közös nevezőre hozásának, a hibrid gyártásnak az előnyei.

Az ipar számára fontos technológiai előrelépést jelentő hibrid rendszerek szimultán használnak additív és szubtraktív technikákat. Ezek a rendszerek kihasználják mindkét módszer előnyeit.

A szintézis nem új koncepció. Fémnyomatok utófeldolgozásához jó ideje használnak CNC-eljárásokat. Mechanikai szempontból precízebbek lesznek, és a felületek is kimunkáltabbak.

3dnyomtatas_hibridgyartas.jpg

A hibrid gyártás azonban nem erről, hanem a két technika ugyanazon rendszeren belüli alkalmazásáról szól, amelyekben az additív megoldások közismerten komplex geometriája a szubtraktív eljárások hihetetlen precizitásával egészül ki.

Az alkalmazások széleskörűek, fémrészek kisszériás gyártásától megrongálódott, hibás darabok megjavításáig sokfajta tevékenységre kiterjednek.

A közvetlen energialerakás (Directed energy deposition, DED) jól használható hibrid technológiákhoz. Az anyagot lézerrel vagy elektronnyalábbal egy fúvókán keresztül egyesítik, majd úgy dolgozzák meg, hogy jobbak legyenek a nyomat mechanikai tulajdonságai, szebb a felülete. De a komplexitást növelendő, még a megmunkált felületekhez is hozzáadhatók anyagok.

A hibrid DED másik előnye, hogy öttengelyes nyomtatókkal is működik, nagy nyomatok készítésére és mechanikus részek javítására szintén ajánlott. Ez azon a tényen alapul, hogy fémpor-fúzióval jobban megmunkálható nyomatok hozhatók létre.

A hibrid megoldásokat használó eddigi projektek sikeresnek bizonyultak, együtt is működik a DED és a CNC.

Címkék: trendek innovátorok CNC additív gyártás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3016798512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása