HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mi történik a nyomtatóanyag-fronton?

ferenck 2022.02.07. 08:00

Az IDTechX kutatási anyagot publikált az additív gyártás 2022-es mikrotrendjeiről, köztük a várható anyagfejlesztésekről, anyagpiaci folyamatokról is. A nyomtatóanyagok a pandémia miatt 2020-ban drasztikusan leamortizált, azóta szerencsére növekedő szakmai piacok főszereplői.

A tanulmány szerzői négy anyagcsaládot vizsgálnak: polimereket, fémeket, kerámiákat és kompozitokat. Mindegyikre több előrejelzést készítettek – a polimerszektorban kiemelték a fenntarthatóság drámai mértékben növekvő jelentőségét, vagy az extrudálás helyét a fémnyomtatásban.

Egy dolog tűnik biztosnak: az anyagfejlesztési innováció komoly lökést ad az additív gyártás terjedésének.

3dnyomtatas_anyagok_4.jpg

A Covid hiába tépázta meg az összes piacot, az additív gyártásban az offshore helyett népszerűek lettek a helyi források, a kisebb beszállítói lánc, a környezet nagyobb tisztelete – a mindegyik anyagcsaládnál fontos, de a polimerek esetében kitüntetettebb szerepű fenntarthatóság itt jön képbe.

Az anyaggyártók természetes anyagok, megújuló erőforrások bevonásával próbálnak előállítani nyomtatószálakat, műgyantákat és porokat.

Fontos szempont lett az újrahasznosíthatóság, a gyorsaság pedig változatlanul az. A piacra kerülő új műanyagok nagyon „zöldek”, általában természetes vagy újrahasznosított forrásokból állítják elő őket. Egyesek például cégek technikai hulladékait reciklálják nyomtatóanyaggá, vagy biológiailag száz százalékban lebomló termékeket fejlesztenek.

A műanyagpiac a nyomtatószálakkal nem ér véget, a porszegmensben is egyre több a kezdeményezés. A gyártók állandóan frissíteni akarják ezeket a porokat, de közben újrahasznosítható polimereket is dolgoznak ki. Fontos lenne, ha mindenhol kialakulnának újrahasznosítási hálózatok, amelyre már történtek kísérletek, például a Materialise is érintett benne.

Fémnyomtatásban nagyon jön fel a fém fröccsöntés által inspirált FFF. Lehetővé válik a fémrészek három szakaszban történő gyártása: printelés, megkötés, szinterezés. Az FFF nagy előnye még, hogy relatíve olcsó (ha például a lézeres porágytechnikákkal hasonlítjuk össze). A sokszereplős piac állandóan bővül, a kötés kihagyásával, többen még egyszerűbbé tennék az előállítási folyamatot.

A kerámiapiac jövője bíztató, 2032-re a mai forgalom hétszerese, négyszázmillió dollár várható. Egyes gyártók csak most kezdenek foglalkozni a területtel, és a vegyészeket is egyre jobban érdekli. A stratégiai partnerségek pedig jócskán bővítik a lehetőségeket.

A jelenleg csak gyerekcipőben totyogó kompozitok szintén folyamatosan és gyorsan bővülő szektor.

Címkék: trendek műanyag kerámia polimer nyomtatóanyagok fémnyomtatás nyomtatószálak kompozitok nyomtatópor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9216783914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása