HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott véredények

ferenck 2021.12.09. 08:00

Az Izraeli Technológiai Intézet, a legendás Technion tudósai átültetett szöveteket elegendő vérrel ellátó hálózatot alakítottak ki nyomtatott véredényekből. A projekt egyelőre csak a kutatási fázisnál tart, viszont ha sikerrel zárul, komoly hatással lehet az emberi szövetbeültetésre.

A szövetet így jobban befogadja az emberi szervezet, azaz jelentősen csökken a kilökődés és az elfertőződés esélye.

De a 3D nyomtatásnak más előnye is van. Mivel a technológiával könnyebb a személyre szabás, nyomatok egyedire alakítása, betegellátásnál ez az egyik fő érv a 3DP használata mellett.

3dnyomtatas_bloodvessels.jpg

A véredény-hálózatot egy patkányon már sikerrel tesztelték, a következő lépésben nagyobb állat, például sertések kerülhetnek sorra.

Szintén komoly előny, hogy 3D nyomtatással tudósok képesek újraalkotni szerveket, ereket, daganatokat, amelyekkel kockázatmentesebbé és sikeresebbé teszik a műtéteket, jobban megértenek betegségeket, és csökkentik az átültetésekkel járó kockázatot.

Amikor egy páciens új szövetet kap, a szövetet először vérrel kell átjáratni, hogy hozzáférjen a szükséges tápanyagokhoz és oxigénhez. Ezek nélkül nincs túlélés.

A szövetet ezért először a páciens testének valamelyik egészséges részébe, és csak utána ültetik oda, ahova kell.

Az operáció komplexebb lesz így, és hosszabb ideig is eltart. A Technion tudósai viszont kidolgoztak egy eljárást, amellyel az új szövet közvetlenül táplálható, nem kell hozzá „végigmenni” a beteg testén. Emberi kollagénből nagyobb véredények szerkezeti felépítését utánzó, csőszerű kis állványt  printeltek. Amikor elkészült, szintén kollagénnel printelt szövetekkel vették körbe, majd speciális (endotelilális) sejtekkel borították be.

A kutatók megfigyelték, hogy a csőben apró véredények képződtek, és kb. egy hét után kapcsolati háló alakult ki közöttük. Valódi hálózatról van szó, egymással kommunikáló részekkel.

Címkék: orvosi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5916718484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása