HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Tengeri olajfúró-torony fontos nyomtatott alkatrésszel

ferenck 2021.10.29. 08:00

Rengeteget hallunk a 3D nyomtatás légjármű- és autóipari, vagy egészségügyi alkalmazásairól, az olaj- és gázszektoriakról viszont annál kevésbé. Pedig vannak, ráadásul nagyon fontosak.

A párizsi székhelyű multinacionális gyártó Vallourec és a Total például pár hónapja jelentette be, hogy egy északi-tengeri olajfúrótornyon sikeresen telepítették a világ első nyomtatott vízsugár-szabályozó szerkezetét, az olaj- és gázfúró ipar egyik biztonságkritikus komponensét. Általában azért használják, hogy a kutakban (építésük során) megakadályozzák a szénhidrogének felhalmozódását.

3dnyomtatas_oilgas.jpg

A kivitelezéshez, nagyobb darabokhoz ideális huzalíves additív gyártást (wire arc additive manufacturing, WAAM) használtak. A fémnyomtató eljárás az FDM-hez hasonló, csak nagyobb léptékben működik. A Vallourec a technológia egyik specialistájával, a rotterdami kikötőben működő RAMLAB 3DP laborral közösen végezte a printelést.  

A szabályozó 1,2 méter magas, tömege 220 kiló, ami ugyan soknak tűnik, de a 3D nyomtatásnak köszönhetően feleannyi, és a környezeti lábnyom is kisebb, mintha hagyományos technológiát alkalmaztak volna. A káros gázok kibocsátását 45 százalékkal redukálták.

3dnyomtatas_oilgas0.jpg

Utóbbi szám kulcsfontosságú a Totalnak, mert 2050-ig 60 százalékkal akarják csökkenteni a széndioxid-lábnyomukat.

Erős nyomás alatt álló darabról van szó, aminek nagyon ellenállónak és megbízhatónak kell lennie egy tengeri olajfúró-torony biztonságos működéséhez. A gyártófolyamatot többször kellett hitelesíteni, számos teszttel ellenőrizték, hogy a szénhidrogének tényleg „kordában tarthatók”, nem lőnek-e ki, amelyek emberéleteket követelhetnek, másrészt nagyon súlyos természeti következményeik lehetnek.

Mindkét fél elégedett az együttműködéssel és az eredménnyel.

Címkék: ipar olajipar fémnyomtatás nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9316666674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása