HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Űripar: nyomtatott fémmotorok rakétákhoz

ferenck 2021.09.10. 08:00

A légjármű-ipar szinte minden szegmensében terjed a 3D nyomtatás. Az egyik legizgalmasabb terület az évek óta egyfajta kísérleti, bemutató terepnek számító űripar. A közelmúlt és a jelen tapasztalata, hogy a 3DP ebben a szektorban is túllépett a kuriózum-szakaszon, és szép lassan fősodorrá vált, amit mi sem szemléltet jobban, minthogy például már nem a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) működő printerek és nyomatok az elsőszámú hírek, hanem a sokkal „prózaibb” rakéták.

Több vállalat fémnyomtatással állít elő rakéta-alkatrészeket, rakéta-motorokat. A Relativity például kifejezetten rakétaépítéshez létesített additív gyártóközpontokat. Az ausztrál 3D nyomtatógyártó SPEE3D 1,5 millió dollár kormánytámogatást kapott a SPACE3D projekthez.

3dnyomtatas_rocketengine.jpg

A projekt keretében a cég szabadalmaztatott hidegfúvásos (cold spray) technológiájával fog fémből rakétamotorokat nyomtatni. A 3DP gyors fejlődésének köszönhetően, viszonylag olcsón állíthatók elő nagyon jó minőségű alkatrészek. Technikájukkal a folyamat százszor gyorsabb, mintha más 3D fémnyomtató megoldást alkalmaznának. Így a motor megtervezése is költséghatékonyabb.

A légjármű- és az űriparban sok gyártó főként ezért, az előállítási idő és költségek csökkenéséért fordul a 3D nyomtatáshoz.

„A SPEE3D új gyártómódszert dolgozott ki rakétamotorokhoz. Az állami támogatás lehetővé teszi, hogy más ausztrál partnerekkel dolgozzunk együtt. Velük gyártjuk és teszteljük a repülésre kész motorokat az egyre nagyobb ütemben fejlődő űripar számára” – nyilatkozta Steven Camilleri, a SPEE3D főmérnöke.

A kinetikus (mozgás) energiával dolgozó hidegfúziós megoldással 17,9 kiló fémet nyomtattak három óra alatt. A munkához a SPEE3D erre a technikára fejlesztett Warp printerét használták. A percenkénti száz gramm tempóban dolgozó géppel negyven kilós fémrészek is készíthetők.

Az ausztrál vállalat űripari befektetőket akar megnyerni technológiája használatára. Nem lesz könnyű dolga, mert a verseny egyre élesebb, olyan szereplőkkel, mint a NASA, az Orbex, a Relativity és még sokan mások. Mindegyik 3D nyomtatással próbál minél jobb rakéta-alkatrészeket gyártani.

Címkék: trendek motor rakéta ipar fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2216629816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása