HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Drasztikusan csökken a fémnyomtatáshoz használt segédanyag

ferenck 2021.07.22. 08:00

A fémnyomtatás egyik főszereplője, a németországi Lübeck-székhelyű SLM Solutions nemrég mutatta be friss újítását, a printeléshez használt segédanyag-mennyiséget jelentős mértékben csökkentő (és nem utolsósorban ingyenes) Free Float szoftvert.

Mire jó ez? Például arra, hogy a felhasználók korábban megvalósíthatatlan terveket kivitelezzenek, elképzelhetetlen komplexitású tárgyakat alkossanak. A programmal jócskán rövidül a nyomtatási idő, többet foglalkozhatunk a minőséggel.

3dnyomtatas_freefloat.jpg

Az SLM Solutions célja a termelékenység növelése, a nyomtatópor és az utófeldolgozás költségeinek csökkentése. Ha beválik, a Free Float komoly részt vállalhat az additív gyártás tömegtermeléssé alakulásának folyamatában.

A fémnyomtatáshoz hagyományosan kellenek segédanyagok. Ezek miatt munkálhatók meg ideiglenesen szerkezetek, a hőtöbblet elnyelésével pedig megelőzik a nyomat károsodását, torzulását.

A felhasználóknak már a tervezési szakaszban figyelembe kell venniük a segédanyagokat, illetve az utómunkálatoknál el kell távolítaniuk azokat. Mindkettő komoly kihívásokkal jár, nehezebbé teszik és lelassítják a gyártási folyamatot.

Segédanyagok használatával automatikusan több nyomtatóporra van szükség, amelyeket a későbbiekben már nem lehet újrahasznosítani. Így pedig emelkednek a munkára és az anyagokra fordított kiadások.

Az SLM Solutions 2017 óta próbál megoldást találni a problémára, elérni, hogy minimális mennyiségű segédanyaggal vagy segédanyag nélkül is működjön a 3D fémnyomtatás.

Ezeknek a próbálkozásoknak az eredménye a cég szinte minden gépével, így a régebbiekkel is kompatibilis, a hőproblémákat kezelő vektortechnológián alapuló Free Float. SLM fájlformátumot használ, három mód (alacsony, közepes, magas) alkalmazható. Az első simább felületet, alacsonyabb porozitást eredményez, és a nem kritikus sarkoknál kevesebb segédanyagra van szükség. A segédanyagok használata a harmadik módban csökkenthető legszignifikánsabb mértékben.

Címkék: szoftver segédanyagok ipar fémnyomtatás fémpor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9416617908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása