HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Grafénnal javul a nyomtatáshoz használt réz minősége

ferenck 2021.02.15. 08:00

A 3D nyomtatás számára a réz az egyik legnehezebben kezelhető anyag. Azért van így, mert erősen visszatükröző. Ha például lézerrel dolgoznak vele, a sugarak és a hő inkább visszatükröződik róla, mintsem elnyelné. A réz megtartja az energia egy kis részét, és így összességében alacsony sűrűségű darabokat állítanak elő belőle.

Az utóbbi időben mégis gyakran használják az additív gyártásban, többen, például a Markforged is (amelynek a termékeit a FreeDee forgalmazza Magyarországon). Készítettek már lényegében színtiszta réz nyomtatószálat (filament) is. Azért hasznos egy ilyen szál, mert a nyomat jobban vezeti az elektromosságot és a hőt.

Az emberi kultúra történelmében a vas melletti másik meghatározó fémmel már az ősidőkben, a kőrézkorban foglalkoztak. Azért szerették mindig, mert puha és jól nyújtható. E tulajdonságai mellett kiváló áram- és hővezetése is közismert még.

3dnyomtatas_grafen_rez.jpg

A svédországi Uppsala Egyetem és a grafénnal foglalkozó, szintén uppsalai Graphmatech szokatlan rézport fejlesztett együtt. Azzal a céllal vágtak bele a közös munkába, hogy sűrűbb tárgyakat nyomtassanak.

Az anyagot lézerfúziós eljárással, a fém felületét pedig grafénnal dolgozták meg. A 21. század „sztáranyaga” egyetlen atomnyi vastag grafitréteg, méhsejt-rácsos elrendezésű szénatomokból áll.

Az erejéről, masszívságáról, vezetőképességéről és könnyűségéről ismert grafénnal megoldották, drasztikus mértékben csökkentették a réz visszatükrözése által okozott problémát, az anyag máris sokkal jobban passzol a 3D nyomtatáshoz, egyszerűbb feldolgozni.     

A rézpor felületére integrált grafénnal nemcsak a visszatükröződés csökken, hanem a nyomatok is sűrűbbek. A csökkenés mértéke 67 százalék, amelyet a Graphmatech szabadalmaztatott graféntechnológiája segítségével értek el. A grafénnal kombinált réz jobban ellenáll a lézerolvasztásnak, ezzel pedig a végtermék kevésbé lesz lyukacsos.

A hibridanyag a hadiipartól az elektronikáig, különféle szektorok változatos alkalmazásaiban hasznosítható. A réz „burkolására” kialakított technikával más anyagok is fejleszthetők, de ez még a közeljövő. A Graphmatech mindenesetre bővíteni akarja a grafén additív gyártásbeli használatát.

Címkék: réz anyagtudomány grafén nyomtatóanyagok FreeDee Markforged

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4916425302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása