HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D formákká alakulnak át nyomtatott 2D-s anyagok

ferenck 2021.02.10. 08:00

2D-s anyagok úgy programozhatók, hogy 3D-s formákká alakuljanak át. A felfedezés komoly hatással van és még inkább lesz a jövőben a puha robotikára, telepíthető rendszerek fejlesztésére és az élővilág mintázatait utánzó (biomimetikus) gyártásra.

A 3DP világában is új paradigmaként jelent meg.

3dnyomtatas_anyagatalakitas.jpg

Az így lehetővé vált technológiák egyike az Arlingtoni Texasi Egyetem fejlesztése: szintetikus 2D anyagokat alkottak, amelyek képesek komplex 3D-s alakzatokká átalakulni. Tudják az élő szervezeteknek azt a tulajdonságát utánozni, amelynek hatására a puha szövetek kitágulnak és összehúzódnak. Ennek következtében, 2D anyagok komplex 3D-s funkciókat és mozgásokat valósítanak meg.

A 2D anyagok vékony lapocskák, amelyek teljes egészükben a felületükből állnak, gyakran egyetlen atomnyi vastagok. Erősen rugalmasak és porózusak, ugyanakkor kemények, erősek is. Egyikük, a sok technológia Szent Gráljaként emlegetett grafén a legvékonyabb ismert 2D-s matéria. Mindent elárul róla, hogy vékonynak ugyan döbbenetesen vékony, viszont az acélnál is erősebb.

3dnyomtatas_anyagatalakitas0.jpg

A fejlesztés részben az egyetemen néhány éve kikísérletezett 4D nyomtatási módszeren, digitális fényvetítéses litográfián alapult. Abból indultak ki, hogy biológiai rendszerekben többféle 3D formájú 2D-s anyag fordul elő, változatos funkciókkal. Az elő organizmusok komplex 3D alakjukat és funkcióikat gyakran puha szöveteik térbeli tágulásával és összehúzódásával érik el.

A kutatókat pontosan ezek a folyamatok inspirálták módszerük kidolgozására, 2D-s anyagok programozására. 2D nyomtatóeljárásukkal szimultán printelhetők olyan 2D matériák, amelyekbe egyedi terveket programoztak, és azok alapján, a felhasználó kívánsága szerint alakulnak át 3D szerkezetekké.

A technika több szempontból is előnyös: méretezhető, egyedire alakítható, telepíthető, meglévő 3DP módszerekkel kompatibilis, kiegészítik egymást.

Eljárásukkal – és egy desktop 3D szkennerrel – sikeres nyomatokat készítettek, köztük egy autómodellt is. Az úttörő technológiában sok potenciális alkalmazás rejlik.

Címkék: anyagtudomány innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1416420694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása