HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatás kerámiával megerősített fémötvözetekből

ferenck 2021.02.04. 08:00

Az 1995-ben alapított ExOne a binder jetting 3D nyomtatótechnológia úttörője és vezető világpiaci szereplője. Az idő- és költséghatékonyság elveinek megfelelően működő printereik a nyomtatóanyagokat (fémeket, kerámiákat, kompozitokat, homokot) gyorsan precíziós részekké, fémöntőformákká, innovatív szerszámkészítő megoldások alapjaivá alakítják. Gépeik mellett anyagokat és szolgáltatásokat is kínálnak.

A cég újabb anyaggal bővíti portfolióját, rendszereiken 23 anyaggal printelhetnek már. Az újdonság igazi különlegesség.

2019-ben kutatásfejlesztési licencet kaptak kerámia-fémkombinációjú nyomatok tervezésére. A licencet azóta kereskedelmi használatra is kiterjesztették, így innovációikból az additív gyártószektor más szereplői szintén profitálhatnak majd.

3dnyomtatas_exone_2.jpg

A por megkötésén nyugvó binder jetting specialistája az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumához tartozó legnagyobb energetikai laborral, az Oak Ridge Nemzeti Laboratóriummal (ORNL) együttműködve dolgozik a kerámia-fém kombinált megoldáson. Módszerüket már beadták az USA szabadalmi hivatalába. Lehetővé teszi, hogy a nyomatba a megmunkálás/kezelés során jussanak be anyagok.

Technikájukkal bórkarbid szívódik alumíniumötvözetekbe. A gyémánt és a bórnitrid után a bórkarbid a piacon beszerezhető harmadik legkeményebb matéria.

A projektben résztvevő ORNL kutatócsoportot vezető David C. Anderson elmondta, hogy sikerrel jártak el a neutronok elnyeléséről és egyszerre masszív és könnyű súlyáról ismert kerámiából, a bórkarbidból álló nyomatokkal, amelyeket alumíniummal kevertek. Kerámiával megerősített fémmátrix (alumínium) kompozit lett a végeredmény.

Mit várhatunk a fejlesztéstől?

Például könnyű és masszív, neutronokat elnyelő nyomatokat; az anyag képalkotó, árnyékoló berendezések, komponensek gyártásánál lehet hasznos. „Zöld” szempontból is fontos innovációról van szó, mert a bórkarbid embereket és a környezetet egyaránt megvédheti káros sugárzásoktól.

Címkék: ipar alumínium kerámia anyagtudomány fémnyomtatás kompozitok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6816412534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása