HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Egyedi csontbeültetések 3D nyomtatással

ferenck 2021.01.27. 08:00

A kerámiaalapú bionyomtatással foglalkozó ukrán 3DP szolgáltató Kwambio és az észt WeFund Ventures befektetőcég által 2018-ban indított ADAM (Advanced Development of Additive Manufacturing) projekt keretében kívánság szerinti (on-demand), nyomtatott csontimplantátumokat fejlesztenek.

Az első elképzelés kicsit fura volt, autószalonokhoz hasonló infrastruktúrát kívántak létrehozni, és az emberi test bármely részét helyettesíthető darabként kezelték volna. Végük úgy döntöttek, hogy a csontimplantátumokra összpontosítanak.

Saját 3D nyomtatótechnológiát dolgoztak ki, biopolimer és biokerámiás anyagokból kompozitokat fejlesztettek, majd bejelentették, hogy az első prototípusok átmentek a klinikai fázist megelőző próbákon. Patkányokkal kísérleteztek.

3dnyomtatas_adam.jpg

Megoldásukkal megkönnyítenék a sebészeti tervezőfolyamatokat. Mivel az additív gyártást egyre inkább az orvosi, különösen a sebészi praxisba integrálják, többen állnak elő gyors és megfizethető betegspecifikus javaslatokkal.

A betegek MRI és CAT (komputertomográfiai) szkeneket tölthetnek fel, és tárolhatnak biztonságban az ADAM digitális platformján. Ha csontbeültetésre van szükségük, ellenőrzött orvosok használhatják a platformot 3D modellek elkészítéséhez. Az implantátumok modelljei egy az egyben a páciensek személyes egészségügyi adatain alapulnak.

A modellből az ADAM saját printerén a létező alternatíváknál hamarabb, 24 óra leforgása alatt készül el az implantátum, a kompozitanyag pedig olcsóbb, mint a titánbeültetések. A fizikai munka vagy a projekt telephelyén, vagy az ügyfél által óhajtott helyszínen történik.

A projekt vezetői bejelentették, hogy megkérték az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeletének (FDA) engedélyét, illetve más kérelmezőkkel is együttműködhetnek, megvitathatják a technológiáikat.

Az FDA pozitívan reagált az ADAM biopolimer és biokerámiás csontimplantátumaira. A tervek szerint az állatokon végzett tesztek idén fejeződnek be, azt követően jöhet a szélesebb körű engedélyeztetés, majd 2022-ben a kereskedelmi forgalmazás.

A csontbeültetések egyébként csak a kezdetet jelentik, mert hamarosan ereket, szívbillentyűket és légcsöveket is terveznek printelni.

Címkék: orvosi implantátum biopolimer bioprinting biokerámia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1916403324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása