HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás-forradalom Latin-Amerikában?

ferenck 2021.01.25. 08:00

Több gazdasági szakember szerint egyes latin-amerikai országok gyorsabban felállnak a Covid-19 okozta válságból, mint más, sokkal fejlettebb államok. Főként az öt legerősebb gazdaságot, Brazíliát, Mexikót, Argentínát, Kolumbiát és Chilét említik, és az előrejelzések pozitívak. Derűlátásukat a folyamatos növekedésre, a kompetitív munkaárakra, a nagy észak-amerikai piacok közelségére alapozzák.

A 3D nyomtatás fontos szerepet tölthet be a kilábalásban és a növekedésben. A terület több meghatározó cége évek óta figyelemmel kíséri a világ lakosságának 10 százalékát adó térséget. Mivel a technológiát sokfelé használják a koronavírus-járvány elleni védekezésben, elfogadása is gyorsabb lehet, egyre több iparágat érint.

3dnyomtatas_latinamerika_1.jpg

A térségben eddig lassabban terjedt, mint a világ más régióiban. Cégek komoly befektetései szükségesek hozzá, személyes tapasztalat nélkül viszont kockázatos egy viszonylag új technológiával próbálkozni. Egy 2015-ös felmérésből ki is derül, hogy az additív gyártásról szóló akkori tanulmányok mindössze 2 százalékát írták Latin-Amerikában. A magasszintű ismeretekhez való nehéz hozzáférést és a technológiai innovációt stimuláló kormányzati politika hiányát jelölték meg a lemaradás két legfőbb okaként. Mindezek ellenére, Brazíliában és Mexikóban már 2015-ben kialakult egyfajta 3DP szcéna.

A problémák a megfelelő tréningek hiányában is annak ellenére tetten érhetők, hogy az oktatási szektor adaptálja leggyorsabban a 3DP-t. Sok iskolában van printer, és nem meglepő módon leghamarabb a diákok tanulják meg használni, míg a tanároknak a gépek használata és tanmenetbe történő integrálása is gondot okoz. Lépésről lépésre változhat a helyzet.

3dnyomtatas_latinamerika0.jpg

Jellemző módon a polimeralapú gyártás és a prototípuskészítés, az autó-, a légjármű-ipari és az egészségügyi alkalmazások a meghatározók. A fémnyomtatás viszont – több meghatározó cég, például az EOS jelenléte ellenére – még eléggé gyerekcipőben jár.

Jó, hír, hogy a Stratasys (főként a mexikói gyártócsomópont miatt) pár év alatt 200 százalékos növekedést produkált. A szám több vállalat figyelmét felkeltette. Valószínűleg az USA szomszédsága miatt, Mexikóban van a legtöbb desktop és profi printer. A közép-amerikai országot Brazília és Kolumbia követi. A nagyobb cégek, mint például a HP, a 3D Systems, a Stratasys, a Big Rep mindháromban jelen vannak, népszerűek az Ultimaker és a Formlabs gépek.

Argentína szintén relatíve gyorsan fejlődik, a Trideo és a Smart 3D már nemzetközileg is ismert 3DP startupok. Mexikó és Argentína konzorciumokat hozott létre a 3D technológiák népszerűsítésére. A CONMAD, a Latin-amerikai Additív Gyártás Konzorciuma 2018-ban például 13 millió dollárral támogatta a 3DP terjesztését. Argentínában pedig már 2016-ban 3D nyomtatás és digitális gyártás ipari kamarát alapítottak.

A következő években szélesebb körű képzésekre, újabb cégekre, anyagok és szoftverek érkezésére számíthatunk. Mivel az USA külpolitikája is változik, bezárkózás helyett újra nyitnak a kontinens délebbi részei felé, amely komoly lökést adhat a 3DP latin-amerikai elterjedésének. A teljes térhódításra azonban pár évig várni kell még.

Címkék: trendek jövő Latin-Amerika Stratasys

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4016400012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása