HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A Roszatom 3D nyomtatóközpontot nyitott

ferenck 2021.01.07. 08:00

A 2008-ban létrejött Roszatom, az Oroszországi Föderáció atomenergetikai iparágát összefogó és felügyelő állami atomenergetikai konszern Additív Technológiák (RusAT) leányvállalata különleges központot alapított Moszkvában. A központban a 3DP technológiákat tesztelik, és lehetőségeiket mutatják be ipari cégeknek.

A Roszatom szelektív lézeres olvasztással működő rendszereit (RusMelt 300M, 600M és 600 RM) használják a kategóriájában, Oroszországban egyedülálló, fejlesztéssel, tervezéssel, gyártással, utómunkálatokkal és laboratóriumi termékkutatással egyaránt foglalkozó létesítményben.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója szerint a központ alapítása mérföldkő, a későbbiekben pedig egész hálózatot akarnak kiépíteni azokban a városokban és régiókban, ahol a konszern vállalatai tevékenykednek. A 3DP fejlődése és alkalmazásai a teljes atomiparra kihatnak – véli Lihacsov.

3dnyomtatas_rosatom.jpg

Az első központ egyfajta pilotplatform, ahol a Roszatom mérnökei a legjobb technológiai és üzleti javaslatokat dolgozzák ki az ügyfeleknek. Az intézményben még teljes egészében nyomtatott, atomalapú üzemanyagok készítésénél használható törmelékszűrő is található. Egy ilyen szűrőt nagyon nehéz előállítani, 3D nyomtatással viszont nőtt a tervopciók száma, és kevesebb anyag is kellett hozzá, mintha hagyományos gyártóeljárást alkalmaztak volna.

Következő lépésben a központ arzenálját további komplex printerekkel bővítik, a fémpor-alapú mellett fotopolimer nyomtatást is terveznek, szelektív lézeres szinterezéssel (SLS) és sztereolitográfiával készítik majd a printeket. A tesztelő és a kiegészítő felszerelések szintén bővülni fognak.

A központ helyszíne, a Moszkvai Polimetál Üzem vitatott, ugyanis a szovjet-érában, az 1960-as évekig ugyanott uránt és tóriumot igyekeztek kinyerni fémekből, és a környezettudatosnak egyáltalán nem nevezhető eljárások közben radioaktív hulladék termelődött. Egyes vélemények alapján a helyszínen még mindig van belőle, Greenpeace aktivisták szerint a megengedettnél nagyobb a sugárzás mértéke.

A Roszatom mindezek ellenére biztonságosnak tartja a helyet, ahol a 2018-ban alapított RusAT változatlanul az indulásakor meghatározott négy területre összpontosít: 3D nyomtatók és alkatrészeik, anyagok és fémporok gyártására. Elmondásuk alapján az orosz printerek nemcsak 20 százalékkal olcsóbbak a külföldieknél, de a teljesítményük is jobb.

Általános céljuk az additív gyártótechnológiák ipari térnyerése, az atomipartól kezdve, az űrtechnológiákon keresztül, az egészségügyig. Saját fejlesztésű gépeikkel és anyagaikkal ehhez szeretnének hozzájárulni.

Címkék: ipar atomipar nyomtatók nyomtatóanyagok fémnyomtatás nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9316372010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása